Домашня пахлава: смачно і нескладно

Інгредієнти: 400 г борошна, 10 г дріжджів, 1/2 чайної ложки солі, 150 г цукру, 400 г почищених горіхів, 150 г вершкового масла, 50 г меду, дрібка шафрану, жовток, маргарин для змащування дека.

Рецепт цих східних ласощів взяла із журналу. Борошно просіяла через сито. Молоко нагріла, додала сіль, 1 ст. л. цукру, все це перемішала. Дріжджі порізала тоненькими пластинками і розвела у молоці. Потім додала просіяне борошно і замісила тісто. Поставила його в тепле місце на годину. Зазначу, що тіста вийшло дуже мало.

Доки тісто підходило, я відібрала з горіхів цілі половинки, а решту подрібнила в блендері. Потім перемішала їх із цукром і шафраном. Також розтопила вершкове масло на водяній бані.

За рецептом тісто потрібно було розділити на 10 кульок і розкачати. Хоча тісто й підійшло, та все-таки 10 частинок вийшли дуже маленькими. Я розкачувала їх дуже тоненько, майже до прозорості, також при розкачуванні намагалася надавати коржу прямокутної форми. Зрештою вийшли прямокутники середнього розміру 10 на 20 см.

Далі ввімкнула для нагрівання духовку і почала викладати коржі. На змащене маргарином деко поклала один пласт, змастила його розтопленим вершковим маслом, потім розподілила приблизно дві столові ложки горіхової начинки і накрила другим шаром. Таким чином виклала всі шматки тіста. Верхній змастила яєчним жовтком і гострим ножем нанесла малюнок у вигляді великих ромбів. Випікала в духовці 35 хвилин.

Насамкінець мед розтопила на водяній бані до рідкого стану. Тоді витягла з духовки готову пахлаву і, як вказано було в рецепті, переклала її на велику тарілку та залила залишками масла і медом. Залишила на дві години. І масло, і мед стекли з пахлави і утворили навколо неї калюжу, просочилися лише нижні шари. Мене це здивувало, але я чітко дотримувалася рецепту. Через певний час розрізала пахлаву на ромби. Прикрасила горіховими половинками.

Мої враження і поради. Пахлава вийшла дуже смачна і ароматна, а приготувати її нескладно. Хоча є й недоліки. Всі коржі не просочилися медом, а лише нижні. А верхній корж був сухий і трішки тріскав під час нарізання. Мабуть, потрібно не лише наносити малюнок, а надрізати верхній корж у вигляді ромбів.

Якщо використати пропорції, які подають у рецепті, тіста не вистачає на десять коржів. Та й сама пахлава виходить невеликою. Тож раджу збільшити кількість продуктів втричі, а готовий виріб залити медом і маслом прямо у формі для випікання, щоби просочилися усі коржі.

Comments are closed.