У раннiх кавунах — пiвтаблицi Менделєєва

Не рiдкiсть, коли через гостру iнтоксикацiю, що розвинулась пiсля з’їденого шматочка кавуна чи динi, дiти стають повнiстю синiми. Рiч у тiм, що раннi динi й кавуни, якi вже є на ринках, зазвичай щедро пiдживлюють стимуляторами росту, рiзними хiмiкатами для покращення смаку i товарного вигляду ягiд. Тож навiть їх шматочок може вкласти на лiкарняне лiжко.

— Щоб баштаннi не зашкодили здоров’ю, їх треба купувати лише за наявностi документiв, якi засвiдчують безпечнiсть продукцiї, — вважає Олег Когут, заступник головного лiкаря Львівської обласної санепiдемстанцiї. — Треба звернути увагу на те, який вмiст нiтратiв у кавунах. Хоча, чого грiха таїти, не завжди документи, виданi в сiльрадах чи лабораторiї, яка може працювати без акредитацiї, є достовiрними.

Тому раннi кавуни бажано не їсти, бо їх зазвичай пiдживлюють значною кiлькiстю органiчних або хiмiчних добрив, у яких накопичується багато нiтратiв або навiть пестицидiв чи солей важких металiв. Краще дочекатися тих, якi достигають “своїми силами” у серпнi.

— Якi розлади можуть вказувати, що це зашкодили диня, кавун?

— До речi, шлунковi-кишковi розлади чи iнфекцiйнi захворювання можуть провокувати не самi кавуни, а бруд, який на них накопичується. Баштаннi часто продають, складаючи їх просто на землю, розрiзають брудними ножами… I не всi покупцi миють кавуни перед тим, як їх їсти, а найкраще — облити кип’яченою водою. Та навiть з’ївши свiжого кавуна, в якому не перевищена кiлькiсть нiтратiв, можна мати шлунковий розлад. Це стається не через хiмiкати, а тому, що органiзм вiдвик вiд такої їжi. Тому першi кавуни слiд споживати невеликими шматками.

— Якщо ж з’їсти кавун, вмiст нiтратiв у якому перевищує норму (60 мiлiграмiв на кiлограм), що тодi?

— Отруєння цими речовинами спершу проявляється як звичайна харчова iнтоксикацiя, а згодом призводить до серйозних шлунково-кишкових розладiв (можливий розвиток хронiчних гастритiв, виразкової хвороби, захворювань печiнки i жовчовивiдних шляхiв, а також порушення функцiї нирок тощо).

Особливо в дiтей розвиваються складнi захворювання пiсля потрапляння в їхнiй органiзм цих токсичних речовин. Ступiнь отруєння нiтратами залежить й вiд стану дитячого органiзму. Тобто — як працюють системи, що його очищають, зокрема печiнковi ферменти. Бувають випадки, що через гостру iнтоксикацiю дiти стають повнiстю синiми.

А це тому, що нiтрати, потрапляючи до травного каналу, пiд впливом кишкової мiкрофлори вiдновлюються у нiтрити. Останнi потрапляють у кров i блокують гемоглобiн, який перетворюється на метгемоглобiн. Тодi виникає кисневе голодування.

— Чи може бути алергiя на кавуни?

— Усякий харчовий продукт може викликати алергiю. Кавуни й динi — не виняток.

Богданна МАРТИНИК, Експрес

Коментарі вимкнені.