Проїзд у громадському транспорті Тернополя подорожчає через корупційну складову

Останніми днями тернополян легенько і ненав’язливо готують до подорожчання вартості проїзду у громадському транспорті. Прогнозувати, що так станеться можна було ще перед місцевими виборами. Але тоді дехто не захотів псувати собі рейтинг. Тепер же, коли думка електорату відійшла на задній план, можна собі дозволити трішки залізти в кишені до пасажирів.

Можна ще зрозуміти чому мав би подорожчати проїзд у тролейбусах – вартість електроенергії і справді суттєво зросла. А як щодо маршруток? Раніше нас запевняли, що ціну потрібно піднімати, тому що дорожчає пальне. Але ж тепер воно нехай і потрохи, та все ж дешевшає. І тому у міській раді знайшли іншу причину посадити наші гаманці на дієту – в Україні зросла мінімальна зарплата.

А й справді, тернополяни почали отримувати на якусь сотню гривень більше, то чому б їм не поділитися з бідними перевізниками. Адже ті докладають стільки зусиль для того, щоб нам з вами догодити: маршрутки – чистенькі, вимиті, як зовні так і у салонах, водії – суцільна галантність і вихованість, а самі маршрутки з такою точністю дотримуються графіку, особливо у вечірні години, що за ними можна звіряти годинники.

Але якщо навіть взяти до уваги саме цю причину, то чому мова йде про гривню? Адже мінімалка зросла на 12 відсотків і якщо дотримуватися цієї логіки, то і проїзд мав би піднятися на 36 копійок, а аж ніяк не на гривню, тобто більше, ніж 25 відсотків.

Цікаво, що думає з цього приводу начальник управління транспорту міської ради? Чомусь здається, що думає він, що подорожчання – це чудово. І був би не проти, якби вартість проїзду зростала щоденно. Адже подейкують, що цей чиновник за сумісництвом є ще й перевізником. У цивілізованому світі такі ситуації називають конфліктом інтересів. Адже з одного боку, він мав би, у першу чергу, піклуватися саме про пасажирів. З іншого ж – йому доводитися думати про власну кишеню. Як би у неї покласти більше, затративши при цьому менше. І як показує досвід, як правило, кишеня завжди перемагає.
Андрій БЕРЕЗОВЧУК

Коментарі вимкнені.