11,8 мільйонам українців не повернули знецінених заощаджень

11,8 мільйонів громадян України чекають, що їм держава, яка взяла на себе такі гарантії, поверне знецінені або втрачені трудові заощадження, – заявив перший заступник голови ВРУ Адам Мартинюк, відкриваючи 13 квітня парламентські слухання на тему: «Про державну політику щодо вирішення проблеми повернення та компенсації втрачених (знецінених) заощаджень громадян».

А.Мартинюк додав: «Це переважно люди старшого віку, у яких є, звичайно, діти та онуки, які також хотіли б, аби дідусі і бабусі отримали ці заощадження, тому що вони надзвичайно для них суттєві».

Перший віце-спікер нагадав про те, що «в листопаді 1996 року було ухвалено Закон України «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України», який зобов’язав державу повернути трудові заощадження та здійснити компенсаційні виплати».

За його словами, «цього року ми відзначатимемо п’ятнадцятиріччя від дня ухвалення цього закону, проте, на превеликий жаль, закон цей не виконано, і говорити про якусь перспективу, коли він буде виконаний, на жаль, дуже важко».

При цьому А.Мартинюк пояснив: «За 15 років  зі 130 мільярдів гривень державних зобов’язань, повернуто, за даними Кабінету міністрів, біля 10 мільярдів гривень. На сьогоднішній момент залишається повернути ще 121 мільярд гривень. Це надзвичайно велика сума».

«Я вам назву показник доходів державного бюджету на 2011 рік – це 281 мільярд гривень. Тобто, якби усі доходи, які збирає держава, витрачати на ці заощадження, то треба було б п’ятдесят відсотків державного бюджету витратити лише на повернення заощаджень», – зауважив перший віце-спікер, звертаючись до присутніх у парламентській залі.

ZAXID.NET

Коментарі вимкнені.