Дмитро Капранов подарував тернопільським сиротам свій роман “Зоряний вуйко”

Таким чином відомий письменник і видавець долучився до акції «Подаруй дитині книжку!», упродовж якої заплановано зібрати якнайбільше літератури для будинків-інтернатів і сиротинців області

Дмитро Капранов уперше приїхав до Тернополя. Роман, написаний у співавторстві з братом-близнюком, він передав голові облради Олексію Кайді, за ініціативи якого проводять акцію. До речі, цю ідею також підтримали Юрій Андрухович, Євген Сверстюк, Тарас Прохасько, Сашко Положинський, Ірина Борисюк та місцеве видавництво “Джура” в особі його директора Василя Ванчури.

– На Тернопіллі значну кількість дітей виховують в інтернатних закладах. У більшості з них бібліотечні фонди за останні 20 років практично не оновлювали, за винятком підручників. Діти не мають доступу до сучасних видань,  отож позбавлені можливості культурно та духовно розвиватися. Саме тому ми проводимо акцію “Подаруй дитині книжку!” Добре, що до неї долучилися такі знакові в Україні фігури. Адже якщо ми не виховаємо майбутнє покоління, яке буде читати, а не сидіти тупо біля комп’ютера і бавитися в різні ігри, ми деградуємо як нація, – зауважив Олексій Кайда.

Акція триватиме з 1 по 30 квітня. Літературу можна приносити у всі бібліотеки міста, а також у магазин “Джура”. Окрім того, збір книжок відбуватиметься в кожному районі області. Зауважте: прийматимуть лише україномовні видання. Організатори акції хочуть, щоб діти читали рідною мовою, адже в нашій державі й так  панує засилля зарубіжних видань. За підрахунками Дмитра Капранова, україномовна продукція на вітчизняному ринку становить лише 5-6 відсотків.

– Українська книжка повинна стати модною, – додав письменник. – І тому приємно бачити союзників у цій нелегкій справі. Узагалі, ми колись з братом порахували, скільки в кожному регіоні нашої держави бібліотек на душу населення. З’ясувалося, що в маленькій Тернопільській області приблизно стільки ж, як у набагато більшій Донецькій. А люди, які читають книжки, – це еліта нації. Давайте разом підтримаємо цю акцію, адже «Подаруй дитині книжку!» – це гасло, яке повинне об’єднувати людей.

Підсумки акції підіб’ють на початку травня, але урочиста презентація відбудеться під час книжкового фестивалю “Джура-фест”, який вдруге пройде у Тернополі 11-13 травня. В організаторів задуми сміливі – зібрати 10-15 тисяч видань. Допомогти їм втілитися у життя може кожен з нас.

Антоніна БРИК, газета “Свобода”

Коментарі вимкнені.