Хто зазіхає на гаманці новонароджених?

Батьки в Україні скаржаться, що уряд затримує виплату матеріальної допомоги при народженні дитини. Експерти вважають, що гроші незабаром надійдуть, бо уряд, мовляв, боїться розбурхати ще одне джерело протестів.

Українські батьки скаржаться, що подекуди вже понад місяць не отримують матеріальну допомогу при народженні дитини. Приміром, сім’я одесита Андрія Креня, в якій нещодавно народилася третя дитина, швидко зібрала необхідні документи, але досі жодних виплат ще не отримала. У службі соціального захисту чоловіку повідомили, що віртуально гроші існують, але фізично їх нема і коли будуть – невідомо. «Невже незрозуміло, що фінансово найвитратніші місяці – це перші місяці життя новонародженого. Виходить, що коли ці гроші найбільше потрібні, їх «фізично» немає?», – написав Крень на сторінці Facеbook українського прем’єр-міністра Миколи Азарова.

Подібна ситуація й у Криму – там мами вже понад два тижні чекають обіцяних грошей. У Львові матусі з візочками у понеділок вийшли під стіни місцевої обладміністрації відстоювати призначені виплати на дітей. Координатор Асоціації свідомого батьківства Наталя Мовчан каже, що гроші, які виділяє держава при народжені дитини, часто є «рятівним колом» для батьків. «Багато сімей очікують ці гроші, аби витратити їх на лікування дитини. Адже, на жаль, в Україні народжується багато дітей з різними захворюваннями», – прокоментувала Deutsche Welle Наталя Мовчан.

Гроші будуть. Але коли?

В уряді стверджують, що вже перерахували в регіони мільярд гривень на виплати при народжені дитини. Там констатують, що цього року народжуваність перевищила прогноз, тому довелося шукати додаткові кошти.

Те, що в деяких регіонах родини цих грошей ще не можуть отримати, експерти пояснюють неповоротністю бюрократичного апарату. На думку виконавчого директору Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитра Боярчука, політичного підтексту у затримках з виплатами дитячої допомоги немає, оскільки в уряді розуміють, що нині в Україні і без того відчутне соціальне напруження, а невиплати грошей при народженні дитини можуть спровокувати нову хвилю протестів.

Популістський крок

Старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Борода взагалі вважає, що обіцянки щороку підвищувати виплати при народженні дитини – це популістський крок, до якого вдається кожна влада. «Стимулювати народжуваність грошима – вельми неефективно. Кожен уряд приходить і обіцяє підвищення, а потім не знає, де взяти гроші на ці виплати. Люди розраховують на гроші, а їх у потрібний момент немає», – сказав Борода Deutsche Welle.

На його думку, більш продуктивна була б підтримка сімей з новонародженими дітьми, якби їм надавали пільгове кредитування на купівлю житла або виплачували так званий «батьківський капітал», який витрачався би суто на потреби дитини.

Коментарі вимкнені.