МВС не допустить автобуси в Київ 17 й 22 січня, – правозахисник

Міністерство внутрішніх справ посилює контроль у зв’язку з громадянськими акціями, які плануються на 17 та 22 січня, та збиратиме інформацію про їх учасників. Про це йдеться у вказівці МВС від 10 січня (№ 266/Рт) за підписом заступника міністра внутрішніх справ Віктора Ратушняка.

Документ передав “Українській правді” правозахисник Євген Захаров. Голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров заявляє, що таким чином керівництво МВС “фактично” запланувало порушення прав людини – “недопущення автобусів на мітинги 17 та 22 січня, збір інформації про тих, хто виїжджає”.

У вказівці сказано, що в Києві 17 січня з ініціативи політичних партій, рухів, громадських організацій заплановано проведення акції протесту з вимогою закриття кримінальних справ проти активістів “Податкового Майдану”.

“22 січня відзначається День Соборності України. Разом з цим у цей же день з ініціативи представників ВО “Батьківщина” та інших політичних організацій заплановано проведення альтернативних заходів”, – йдеться у вказівці.

Відтак, від співробітників МВС керівництво вимагає:

1. Узяти на контроль отримання інформації щодо виїзду організованих груп та окремих громадян до столиці держави.

2. Ужити заходів щодо недопущення виїздів технічно несправного автотранспорту, призначеного для перевезення учасників заходів.

3. За результатами рекогносцирування місць проведення заходів, територій навколо них, у взаємодії з іншими правоохоронними органами, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, зацікавленими організаціями розробити плани забезпечення охорони громадського порядку та безпеки дорожнього руху. Опрацювати загальні та щодо кожного місця плани-схеми, розрахунки сил і засобів. Особливу увагу звернути на посилення правопорядку в місцях масового перебування людей.

4. З метою негайного реагування на зміни в оперативній обстановці створити посилені слідчо-оперативні групи, групи документування, фіксації можливих правопорушень, необхідні резерви особового складу.

5. Забезпечити проведення ретельних інструктажів особового складу, задіяного на охорону громадського порядку в місцях проведення заходів, поставити конкретні завдання перед кожним працівником, забезпечити належний контроль за несенням служби.

6. Інформацію про організовані виїзди (зазначивши прізвища старших, контактні телефони, час відбуття, прибуття, вид транспорту, кількість осіб) та заплановані на території обслуговування масові заходи надати в ДГБ до 14.01.2011 та до 21.01.2011.

ЗАХІД

Коментарі вимкнені.