Минулого року в Тернопільській області зафіксоване лише одне повідомлення про загрозу вибуху

Останнім часом ЗМІ дедалі частіше інформують про закладення вибухівки чи замінування в тому чи іншому регіоні, – розповідають в УМВС України в Тернопільській області. Однак більшість таких повідомлень є не що іншим, як телефонне хуліганство.

Минулого року в Тернопільській області зафіксоване лише одне таке повідомлення про загрозу вибуху. На псевдомінера, котрий «замінував» ресторан у Бережанському районі, суд наклав штраф у розмірі декілька тисяч гривень, окрім цього він ще й відшкодував усі витрати. Пенсіонер зіпсував настрій багатьом людям, повідомивши про ніби то закладену вибухівку у закладі, де відбувалося весілля. Штраф, який псевдомінер сплачує, перевищує розмір його пенсії у кілька разів.

Рекордним для тернопільських правоохоронців був один із позаминулих років, протягом якого до правоохоронців надійшло більше двадцяти неправдивих повідомлень про закладену вибухівку. В якості об’єктів злих жартів зловмисники обирали здебільшого адміністративні будівлі, вокзали та навчальні заклади. Для перевірки інформації кожного разу залучалися оперативні групи реагування у складі експертів вибухотехнічного відділу, працівники Управління МНС, медики, а в разі потреби й інші екстренні служби. Обстеження об’єктів підтвердили, що усі зареєстровані анонімні повідомлення були, на щастя, неправдивими. Утім, не зважаючи на фіктивний характер інформації, оперативне реагування спецслужб на кожне анонімне повідомлення коштувало чимало.

Надання неправдивої інформації про замінування підпадає під ознаки статті 259 Кримінального кодексу України – завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності, санкція якої передбачає штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років. У разі, якщо вищевказані дії були вчинені повторно або спричинили тяжкі наслідки, кримінальний закон передбачає позбавлення волі на строк від двох до п’яти років. Також необхідно врахувати, що окрім відбування кримінального покарання злочинець зобов’язаний відшкодувати державі матеріальні збитки, пов’язані з виїздом на виклик і роботою на місці події спецслужб.

Часто за телефонну слухавку беруться неповнолітні, які здебільшого обирають об’єктом замінування навчальні заклади. Такі порушники зовсім не усвідомлють наслідків свого жарту, телефонуючи заради втіхи, а вся відповідальність за скоєне правопорушення лягагає на плечі батьків.

Коментарі вимкнені.