На Тернопільщині появились «лозинські №2»

Жителі двох сіл Козівського району через газету «Вільне життя плюс» звернулися зі своїми клопотами до голови ОДА В. А. Хоптяна, голови обласної ради О. П. Кайди, прокурора області І. І. Мельничука, голів Козівської РДА Ю. Й. Пудлика та Козівської районної ради П. Й. Репели.

Проблема в нас виникла, пишуть вони у своєму зверненні, після того, як мисливські угіддя на території наших сільських рад у 2008 році перейшли від Бережанського державного лісомисливського господарства за сумнівною угодою «про співпрацю» до приватної структури ТзОВ «Мислив-тур-сервіс».

Наші земельні наділи безпосередньо межують з лісовими масивами Конюхівського лісництва. Часто-густо мисливці з ТзОВ «Мислив-тур-сервіс» на автомобілях підвищеної прохідності в осінньо-зимовий період їздять по посівах озимих культур.

Так історично склалося, що наші села споконвічно пов’язані з лісом. Жителі працюють на заготівлі деревини, збирають гриби та ягоди, косять сіно, випасають худобу тощо. У роки, коли над лісовим та мисливським господарством здійснював нагляд лісгосп, а працівники державної лісової охорони стерегли лісові масиви й дичину, між жителями наших сіл та лісівниками не виникало жодних непорозумінь.

З приходом у державний ліс так званих нових господарів мисливських угідь стосунки докорінно змінилися. Люди, які працюють на лісогосподарських роботах, збирають ягоди, гриби та користуються іншими лісовими благами, зіткнулися з проблемою: нові «власники» вимагають посвідчень особи, обшукують людей і транспортні засоби, в тому числі підводи з дровами й хворостом. Восени мисливці з ТзОВ «Мислив-тур-сервіс», не маючи на це ніяких законних прав, забороняють випас худоби в лісі. Проте стрілянина там лунає цілорічно.

Особливий цинізм у діях браконьєрської компанії виявився при відстрілі собак у присутності їх власників, у тому числі й на очах дітей, причому на приватних земельних ділянках.

Своїми діями так звані мисливці порушують наші конституційні права.

Ми не хочемо повторення голованівської трагедії і того, щоб природними багатствами, які належать народу, незаконно користувалися «лозинські №2».

Просимо вас навести лад у користуванні мисливськими угіддями, зобов’язати керівництво Бережанського лісгоспу й Тернопільського управління лісового господарства скасувати незаконну угоду та припинити практику ігнорування інтересів територіальної громади.

З повагою до вас жителі сіл Бишків і Конюхів Козівського району В. М. СЕНИК,

І. П. КУРИЛЯК, З. В. ХАВТУР, П. Є. СІНГАЛЕВИЧ та інші – всього 1140 підписів.

Коментарі вимкнені.