Пасхальна радість дітям у родині

На Тернопільщині з 2006 року проходить традиційна обласна суспільно-доброчинна програма «Подаруйте радість дитині на Великдень у родині», яку ініціює Громадсько-молодіжна організація «Братерство сиріт».

82 родини, які зареєструвалися до 10 квітня 2011 року, зголосилися прийняти в гості 104 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 5-ти до 18-ти років, на період Великодніх свят (з 22 квітня по 26 квітня 2011 р.) з шести інтернатів та сиротинців Тернопільщини (м.Тернопіль, смт.Коропець, м.Бережани, смт.Гримайлів, с.Петриків).

У порівнянні з іншими роками, це найкращий результат у 2011 році, щодо кількості бажаючих соціально-шефських родин.

А тому, зусилля щодо розробки, виготовлення й поширення соціальної реклами не були марними, завдяки постійному партнеру-меценату акції колективу ТОВ «Видавництво «Підручники і посібники», медіа-партнерам УХ-радіо, телекомпанії «ТV-4», радіо «Шарманка», вилучному радіо, видавництвам газет «Тернопіль вечірній», «У кожний дім», «Вільне життя плюс», «Свобода», «Місто»,медіа-корпорація «RIA плюс», частина районних газетних видань, а також агенції «Стерео Арт», ПП «Студія друку», ТОВ «Галс», рекламній агенції «Партнер», Не можливо було б не відзначити цілеспрямовану й несподівану підтримку від Тернопільської міської ради, а саме: у співпраці з міським головою Сергієм Віталійовичем Надалом було видруковано постери «Дітям потрібна родина!… Чому дорослі цього не розуміють?» та поширено соціальну рекламу на біг-бордах, сіті-лайтах, у громадському міському транспорті та тролейбусах, залучено батьківські комітети шкіл та дитсадочків міста Тернополя, проведено прес-конференцію для поширення доброї справи в інтересах захисту й відпочинку діток під час Великодніх свят. Окрім ЗМІ, місцями розповсюдження соціальної реклами були Пасажирська станція «Тернопіль», місцевий і приміський транспорт та поїзди, ТРЦ «Орнава», Тернопільський ЦУМ, у ліфтах багатоповерхових будинків м.Тернополя, озвучування на громадських зупинках, відділення пошти, дитячі садочки та школи.

Президент Організації «Братерство сиріт», керівник щорічної програми «Подаруйте радість дитині у родині», колишній вихованець Коропецької школи-інтернату Володимир Мазур (33 роки) вважає, що діток, віком від 5-ти до 12-ти років, які бажають потрапити в гості до соціальних родин на Пасхальні свята, не повинно залишитися жодної в інтернаті завдяки такому масштабному відгуку соціально-шефських родин через заздалегідь поширення та розгортання інформаційної компанії по даній акції. Серед здобутків й успіхів щодо реалізації програми пан Володимир відмічає, що у співпраці із органами влади, бізнесом і громади можна реально допомогти дітям, які цього потребують, зокрема налагодження і встановлення постійних контактів між дитиною і родиною.

Найбільшим запитом під час реєстрації, яка тривала з 14 березня по 10 квітня 2011 року, у представників родин є вікова категорія діток 5-9 рочків, де переважно становлять дівчатка. Але найбільше в інтернаті під час свят залишаються підлітковий вік дітей – це старші діти, віком від 14-ти до 18-ти років, як зазначає начальник Коропецького обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою, полковник Василь Мирославович Процик. Згідно обліково-реєстраційних записів у картках родин, які виявили власне бажання подарувати свято дітям на Великдень, зазначено, що 30% у родин немає власних діток, 64% хочуть прийняти діток такого ж віку й статі, як і у них рідні дочки й сини, а решта 6% – згідні прийняти будь-яких діток, незважаючи на вік та стать. Представникам повних чи неповних родин може бути відказано в участі програмі, виходячи з наведеного у 5-ти кроках, а саме див. блог: http://ternopilorphans.blogspot.com

Найболючішим питання під час проведення даної програми є його фінансово-матеріальна частина та пошук постійних партнерів-меценатів, особливо коли розширюється програма або її поширення має вагоме значення для дитини. Отож, загальний бюджет програми складає біля 19 тис. грн., виражений в матеріальній і благодійній допомозі, не враховуючи розповсюдження соціальної реклами в ефірі та радіомовленні, на конструкціях зовнішньої реклами та транспорті, а також розміщення у ЗМІ та в Інтернеті. Бюджет включає в себе виготовлення соціальної реклами: друк листівок, постреів (різних форматів та кількості), придбання канцприладдя, замовлення платних інформаційних довідок на кожного представника родини (чоловіка і жінки) про наявність відомостей щодо притягнення до кримінальної відповідальності від управління інформаційних технологій УМВС України в Тернопільській області, відрядження та поштові витрати щодо перевірки родин, страхування дітей під час перевезення, транспортні витрати та пальне, телекомунікаційні витрати на зв’язок, непередбачувані витрати на випадки миттєвого реагування. Виходячи із вищенаведеного можна ствердити, що 50% витрат складають транспортні перевезення організованих груп, 25% витрат – виготовлення, друк соціальної реклами, 16% – кошти спрямовуються за видачу платних довідок про наявність чи відсутність
судимості під час проведення доброчинних намірів в інтересах дітей, 6,5% – кошти спрямовується на організаційні витрати, тобто відрядження, телефонні та адміністративні витрати, придбання необхідних матеріалів та поштові витрати, пов’язані з перевірками родин у віддалених місцях, 2,5% – витрати, що пов’язані з страхуванням дітей під час транспортних перевезень та непередбачувані випадки з миттєвим реагуванням або наданням допомоги.

Постійними партнерами у даній програмі є голови Правління ВАТ «Тернопільське АТП-16127» Шильман Олександр Леонідович, Благодійного фонду «Майбутнє сиріт» Назаренко Андрій Григорович, директор ТФ СК «Універсальна» Вітюк Лариса Іванівна. Виходячи з інтересів дітей до даної програми у 2011 році приєдналися головне управління у справах дітей, молоді, сім’ї та жінок Тернопільської ОДА та МНС України в Тернопільській області. Поряд із проведенням даної програми Організація «Братерство сиріт», яка є неприбутковою організацією і підтримується за рахунок бізнес-структур, має нерозв’язані питання із оплатою заборгованості за спожиті комунальні послуги – споживання електроенергії та холодної води. Оскільки в першу чергу всі кошти спрямовуються на реалізацію програмної діяльності, а в планах «Братерство сиріт» є наступні дві акції – це «Діти-сироти: на порозі самостійного життя», яка передбачає придбання і вручення випускникам з інтернатів речей першої необхідності, та екскурсійно-розважальна програма «Свято для дитини сироти», приурочене до Міжнародного дня захисту дітей.

Враховуючи інтереси осіб, яким небайдужі долі діток, які готові прийняти діток на свята, запрошувати і відвідувати їх на вихідні дні та шкільні канікули, громадсько-молодіжна організація «Братерство сиріт» звертається відкрито до органів влади України всіх гілок прийняти (внести) зміни до чинного законодавства (зокрема, Закон України «Про інформацію»), яке б реально захищало дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Адже, брати гроші з осіб за платні довідки, які прийшли з доброчинними намірами чи від неприбуткової організації, яка ініціює проведення благочинних програм в інтересах захисту та відпочинку дітей, вважають багато чиновників і громадян Тернопільщини, неприпустимо.

Тому слід Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України вивчити реальні обставини й мотиви, котрі зазначено вище, вчинити всіх кроків і дій, бажано до 1 червня 2011 р. – Міжнародного дня захисту дітей, щоб при національному усиновленні чи іншої форми виховання дитини не було жодних перепон для наших співвітчизників. Даним особам, які виявили таке бажання необхідно йти на зустріч, і ні в якому разі не брати тих копійок, які спрямовуються в дохід держави, за видачу будь-яких платних інформаційних
довідок чи сертифікатів. У пропозиціях, хотілося, щоб даний процес не тривав так довго, адже людський фактор є вищим. Було б доцільно розробити механізм безплатного і позачергового збору документів для громадян до 10-ти днів з передачею дитини для встановлення контакту в родину, яка виявила безкорисливе бажання.

Таким чином, можливо з прийняттям змін до Закону України «Про інформацію», родинам не потрібно буде платити за платні довідки, якщо це стосується забезпечення прав дитини (державної чи без статусу), що буде успіхом у наступних доброчинних програмах чи акціях при встановленні контакту з дитиною.

Організація «Братерство сиріт» запрошує інші обласні центри України приєднатися до таких успішних кроків та розпочати чи започаткувати у жовтні місяці 2011 року місцеву суспільно-доброчинну програму «Подаруйте радість дитині на Різдво у родині» у Вашому районі чи області або в місті. Успішно набутим 6-ти річним досвідом Організація «Братерство сиріт» поділиться зі всіма зацікавленими особистостями та організаціями. Якщо Ви готові реально допомогти дітям і Ваша організація співпрацює з сиротинцями чи інтернатними закладами на місцях, просимо телефонувати, писати за нижченаведеними реквізитами:

Тел. 0 (352) 40-01-09, тел. / факс 0 (352) 22-03-21, моб. 0-97-4642370
(Володимир Мазур), Ел.-пошта: orphans.office@yahoo.com, office_orphans@yahoo.com;

Адреса Правління ГМО «Братерство сиріт»: бульвар Т.Шевченка, 23, офіс 69, (3-ій поверх гот. «Україна»), м.Тернопіль, 46001.

Адреса для листування: Організація «Братерство сиріт», а/с 11, м.Тернопіль, 46001.

А всіх хто готовий стати спонсором чи меценатом у даній програмі чи іншій програмі або, щоб просто допомогти започаткувати у Вас дану програму перераховуйте будь-які пожертви і внески на розрахунковий гривневий рахунок ГМО «Братерство сиріт»: р/р №26008000257443 в ПАТ «Укрсоцбанк» у м.Києві, МФО 300023, Код ЄДРПОУ 25353550.

Коментарі вимкнені.