Повернення кредиту можна відкласти на три роки

Банкам заборонили брати будь-яку додаткову плату за дострокове повернення кредиту.

Таке передбачено законом “Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання ринків фінансових послуг”. Минулої п’ятниці його прийняв парламент. Однак дія закону не поширюється на кредитні угоди, укладені до ухвалення закону, – пише“Газета по-українськи.

Також дозволили відстрочувати виплати за кредитом до трьох років. Раніше банк міг дати кредитні канікули, відстрочку платежів не довше як на рік.

Однак отримати позику на великі покупки, наприклад, житло, буде складніше. Тепер потрібну суму видадуть лише в тому разі, якщо розмір щомісячного платежу за кредитом не перевищує 35% щомісячного сімейного доходу. Раніше діяла норма 50%.

Кредити у доларах та євро не видаватимуть ні громадянам, ні підприємцям. Відсотки за валютними кредитами зазвичай були у півтора-два рази нижчими, ніж за гривневими.

— Населення масово брало кредити у доларах до кризи 2008 року. А потім курс долара зріс із 5 гривень до 11. Щоправда, потім знизився до 8. Позичальники не могли розрахуватися із банками, бо заробітків у гривні не вистачало на покупку потрібної суми у валюті для того, щоб розрахуватися з фінустановами. Цей закон унеможливить повторення такої ситуації, — коментує 25-річний Олександр Сєдих, фінансовий директор компанії “Простобанк консалтинг”. — Зате відсотки за споживчими кредитами у гривні тепер знизяться.

Коментарі вимкнені.