Приїзд Путіна може зруйнувати все (європейська преса)

Низка впливових європейських видань розмірковують над тим, що стане вирішальним у переговорах Володимира Путіна в Києві 12 квітня – чи йому вдасться зруйнувати європейські економічні перспективи для українців, чи все ж візьме гору дійсно європейська позиція нинішньої влади Януковича і припиниться у Києві оте, як характеризують його в Європі, «застаріле вже лавірування без чітких зобов’язань»? Газети також відзначають гостро негативну реакцію екс-Президента Леоніда Кучми на рішення Генпрокуратури у Києві не пускати його в Москву.

Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» пише, що напередодні приїзду російського прем’єр-міністра Володимира Путіна до Києва Україна перебуває «на торгово-політичному роздоріжжі», бо ще донедавна всі заяви влади Януковича про стратегічний курс на європейську інтеграцію залишалися переважно деклараціями. А сьогодні, як зауважує швейцарська газета, при відмові Києва від вступу до Митного союзу Росії, Білорусі, Казахстану та при «спротиву пісням московських сирен про дуже дешевий газ» уряд Януковича зайняв чітку позицію, що варта уваги, на думку автора статті. Тут ідеться про те, що укладення угоди про зону вільної торгівлі з ЄС не несе для України відразу ж якихось переваг, але на перспективу це обіцяє розкриття резервів української економіки в умовах гострої конкуренції. Зміцнення зв’язків Євросоюзу та України збільшило б роль Києва у взаємозв’язках таких двох великих гравців, як Росія та ЄС, йдеться у статті в «Нойє Цюрхер Цайтунґ».

Оглядач брюсельської «Нової Європи» Костіс Ґеропулос розмірковує над тим, чим же завершиться цього разу, внаслідок квітневого візиту Володимира Путіна до Києва, так зване «російсько-українське газове танго». Автор матеріалу вважає, що Володимиру Путіну не подобаються останні енергетичні заяви та конкретні наміри Києва щодо кроків у напрямку більшої відкритості своєї нафтогазової політики. Зокрема, це стосується оголошених Президентом Януковичем намірів приватизації «Нафтогазу України» шляхом поступового виведення активів компанії на біржовий індекс у Європі. Ґеруполос наводить тут факт розмови з українським дипломатом, котрий має справу з енергетичними питаннями України, і заявляє про вірність кроків Києва на приватизацію «Нафтогазу». Цей співрозмовник також висловив упевненість, що розповсюдження цінних паперів компанії серед населення України, «яке тримає «в матрацах» понад 20 мільярдів доларів, дозволить урядові Януковича задіяти цей ресурс для держави». Ґеропулос також наголошує, що вихід «Нафтогазу» на ринок цінних паперів – «це невдача для Путіна, котрий ще рік тому оголосив про наміри злиття «Нафтогазу» з російським монополістичним енергетичним гігантом «Газпромом». Це дозволило б Москві взяти під контроль український енергетичний сектор із транзитом російського газу до Європи. Дипломат із Києва також сказав Ґеропулосу, що ні в якому разі не можна дозволяти «Газпрому» заволодіти хоча б часткою «Нафтогазу». «Ми не потребуємо тут росіян. Цінні папери «Нафтогазу» мають бути розповсюджені в Україні», – заявив брюссельському експертові його співрозмовник. Цей український дипломат також додав: «Візит Путіна може все зруйнувати – всі прогнози, всі передбачення. Ми й не знаємо, чого очікувати».

Московське видання «Комерсант» інформує, що спочатку в понеділок Генпрокуратура в Києві нібито не пускала екс-Президента Леоніда Кучму на День космонавтики 12 квітня до Москви на урочистості в Кремлі, бо саме на цей день призначений черговий допит Кучми, як звинувачуваного у справі про вбивство журналіста Гонгадзе. Колишній Президент України встиг поскаржився журналістам, що йому вручено запрошення Генпрокуратури на вівторок, на 11-ту годину дня. І «до Москви я не маю права їхати», констатував невдоволено Кучма. При виході з приміщення Генпрокуратури Леонід Кучма також додав: «Намагаються допекти мені і довести іще до чого-небудь більшого, так що зрозуміти, чого хоче Генеральна прокуратура і слідчі органи – істини чи чогось іншого,– я сьогодні не в змозі». Але трохи пізніше, як наголошує московське видання «Комерсант», заступник Генпрокурора України Ренат Кузьмін все ж оголосив про дозвіл на поїздку Леоніда Кучми до Москви 12 квітня на запрошення «Роскосмосу».

Коментарі вимкнені.