Тернопільська влада кинула дітей та батьків напризволяще!

На електронну скринку “Погляду” прийшов лист від обуреної тернополянки, мами двох дітей, котру попередили працівники дитсадка, що влітку відвідування припиняється. Жінці порадили завчасно пошукати місце, куди прилаштувати дітей на три місяці.

Доброго дня працівникам редакції «Погляду». Хочу через ваш сайт звернутися, чи може просто виговоритися нашій тернопільській владі, бо перебуваю в розпачі і розчаруванні тими реформами, котрі відбуваються в місті в галузі дошкільної освіти.

Трішки про себе. Я молода мама двох дошкільнят. Розлучена. Перебуваю в декретній відпустці. З червня місяця планувала найменшу дитину віддати в садочок і починати пошуки роботи, оскільки аліментів на дітей не отримую, а за 130 грн в місяць державної допомоги двох дітей не прогодую. Особливо коли треба збирати гроші на школу, бо старша дитина буде цього річ першачком.

Уявіть собі мій шок, коли в дитсадку мене попередили, що з червня місяця набору діток в молодшу групу не буде, оскільки вихователів «просять» іти за свій рахунок у відпустку. Коли вони повернуться з відпустки, тоді й піде моя молодша дитина в садок. Тобто в моєму випадку не раніше 1 серпня. А може й 1 вересня. КРІМ ТОГО, мене уклінно просили підшукати для своєї старшої дитини «місце перебування на літо». Оскільки кількість груп в садку скорочують не на таку частину, як попередні роки, а набагато більше. Фактично садок закривають. У мене нема ні батьків в селі, ні навіть родичів за містом, куди я б могла віддати дітей на літо. Пільги для того, щоб водити діточок в садок протягом усіх трьох літніх місяців мають лише батьки, котрі працюють на державних роботах. Що це за несправедливість така? «Ну ви ж і так в декреті зараз сидите. То вам не важко буде посидіти вдома ще три місяці не з одним, а з двома» – почула відповідь я. А те, що декрет за 130 (та хай навіть і за всі 500 грн) – то мізер і просто нереальний, нікому чомусь в голову не приходить. Звичайно я б з радістю посиділа ще рік (а то й цілих два) вдома, приділяючи більше часу вихованню дітей. Але я хочу іти працювати не тому, шо знудилася вдома, а тому, що мої діти просять бананчиків, яблучок, сала, сердельок, булочок, цукерок, вафельок, омлетику, котлеток, бульйончиків та борщиків. Як це не дивно, навіть не кокосів чи полуниць серед зими.

Що в такій ситуації робити? Як вітати таку економію влади на садках? Серце просто болить за те, що влада робить шо хоче, не думаючи про наслідки і про реальних людей, а ми то все мусимо ковтати. Я не сперечаюся, можливо деякі садки дійсно мають недобір дітей влітку і їх варто закривати. Але я кажу конкретно за ту групу, куди ходить моя дитина. У нас батьки – всі працюючі в приватних структурах. З них тримати дитину влітку вдома чи в селі мають можливість лише 30%. Що мають робити інші? Брати відпустку за свій рахунок на ціле літо? Чи залишати дитину три місяці на сусідів? Чи може створювати свої міні-групки в квартирі в кожної з мам по черзі?

Я реально не знаю, що маю робити і як годуватиму дітей влітку, якщо сидітиму вдома без роботи. Не кажучи вже про покупки всього необхідного до школи.

Шановні керівники-освітяни, та інші причетні до кермування містом особи, чи не здається вам, що не там економите? Хто автор такої «чудової» ідеї по збереженню бюджету міста? Де шукати нам, батькам, місця для перебування дітей влітку? Як жити вихователям, котрих добровільно-примусово просять писати заяви на відпустку за свій рахунок і в яких також є діти, котрі потребують «гам-гам»? Може давайте ще лікарні позакриваємо? Буде економія, правда? А депутатам відпустка за свій рахунок теж не завадить. Бо втомилися, видно, раз такі ідеї народжують «геніальні».

Перепрошую за тон листа, нерви здають. Зі всіх сторін кричать «Народжуйте, держава гарантує соціальну допомогу!». А те, що при прийнятті на роботу, не дай Бог напишеш в графі «Діти» слово «Є» і тебе ніхто вже ні на яку роботу не візьме,  ніхто не кричить. Так само, як ніхто не уточняє, що в дитсадок оформити дитину не так то й просто. Так само, як ніхто не пояснює, як треба планувати сімейний бюджет розміром 130 грн на місяць так, щоб і вівці були цілі і вовки ситі.

Наразі “Погляд” звернувся до влади за коментарем. Очікуємо відповіді

-1 thoughts on “Тернопільська влада кинула дітей та батьків напризволяще!

  • 20:49 | 11.04.2011 о 20:49
    Permalink

    Якщоб батьки погодились платити в 2 рази більше за харчування то влада би подумала чи закривати чи ні ….

  • 21:07 | 11.04.2011 о 21:07
    Permalink

    покращення вашого життя вже сьогодні… щось останнім часом все частіше згадую цей лозунг.

  • 21:46 | 11.04.2011 о 21:46
    Permalink

    Правильно, НАРОДЖУЙТЕ, бо наші владі потрібен електорат і все. Ви потрібні їм раз на 4 роки, а потім мастіть собі голову. Ми для них – бидло, ресурс, який голосує і працює на них. А навіщо садочки? Їхні діти в садочки не ходять! Їм все пофігу. Надіюсь на ш пан мер, донька якого мабуть ходила в садочок, зверне увагу на не міфічний підігрів тротуарів, а на реальні проблеми

  • 22:35 | 11.04.2011 о 22:35
    Permalink

    Так воно є ,в садочку нам також таке заявили і нікого не хвилює куди Вам подітися з дитиною на літо.Нехай бабці лишають роботи,дачі,нехай чергуються,але скорочення відбувається таким чином,що практично садочок не функціонуватиме.

  • 10:50 | 12.04.2011 о 10:50
    Permalink

    Зідний з вами щодо недостатньої уваги соціальним питанням сімей. Але вина в тому кожного, при цьому не завжди міської влади, як чомусь названа стаття, це проблема держави! Ми навіть не пробуєм боротись за свої права дальше своєї кухні, значить ми їх не варті і не будем мати. Молодець що хоть одна жінка не мовчить, але це ж проблема тисячі мешканців !!!! Де вони ?????????Шановні, є маса можливостей вплинути на ситуацію, звертайтесь до депутатів-мажоритарників, якби кожен 3 написав листа до депутата чи мера, ситцація би зрушилась з місця, а так пусті балачки…

  • 23:32 | 12.04.2011 о 23:32
    Permalink

    Ця влада не думає про наших з вами дітей… Вони думають про те як набити собі кишені, як набрати на своїх тещ побільше землі!!!
    Тай згадайте про скандал зі школою ДПЮ на Багатій. Там мова йшла про садочок для ВІП діток. Наші з вами діти туди не попадали.

Коментарі вимкнені.