Тернопільщині бракує вакцини для щеплення дітей

Проблема з вакцинами на Тернопільщині, як і в усій Україні, залишається відкритою, – повідомляє TV-4. Імунобіологічні препарати в нашу область майже не надходять. Причина – відсутність їх у головного постачальника – державного підприємства “Укрвакцина”. У Тернопільській міській дитячій поліклініці кажуть: якщо інших вакцин вистачить ще приблизно на місяць, то пентаксим та інфанрікс закінчились ще минулого тижня.

Вакцина проти туберкульозу, краснухи, паротиту, а також для щеплення дітей з ослабленим імунітетом є, кажуть у Тернопільській міській дитячій поліклініці, проте її дуже мало.

 

– Практично з цією вакциною, яка є, місяць ми можемо працювати без будь-яких проблем. На сьогоднішній день склалася ситуація так, що не маємо ми вакцини пентаксиму і інфанріксу – це для вакцинації дітей до року, а також інфанрікс – для ревакцинації дітей в півторарічному віці. Ці вакцини йдуть шляхом центрального постачання з державного фонду, зокрема, з “Укравакцини”. Коли появится вакцина, будемо проводити вакцинацію цими вакцинами, – говорить заступник головного лікаря з поліклінічної роботи Тернопільської міської дитячої поліклініки Володимир КУЧМА.

 

Пентаксимом для вакцинації дітей трьох-чотирьох місяців проти дифтерії, правця, кашлюку та гемофільної інфекції, у Тернопільській міській дитячій поліклініці щеплять практично щодня. З початком цього тижня вакцинацію припинили, чекають, поки вакцини надійдуть на Тернопільщину. Проблема з пентаксимом актуальна для всієї області, кажуть у Тернопільській обласній санепідстанції.

 

 

Станом на 20 квітня залишок вакцини пентаксим – майже 600 доз, це є надзвичайний мізер. Причому, що потреба цієї вакцини на рік – 26,5 тисяч.

Така ж ситуація з інфанріксом для профілактики дифтерії, правця та кашлюка у дітей на другому році життя. З річної потреби – 29 тисяч, у медзакладах Тернопільщини залишилось всього 200 доз.

 

– Вакцину нам обіцяють. Коли обіцяють ми також не знаєм, тому що мають пройти якісь там відповідні тендери для того, щоб вакцина була завезена, но, на жаль, сказали нам в “Укравакцині”, що вакцини в них також немає. Ну, надіюсь, що все-таки свята пройшли і ситуація після свят повинна була би змінитися і вакцина повинна би поступати в область для проведення профілактичних щеплень відповідно до календаря профілактичних щеплень, – розповіла лікар-епідеміолог Тернопільської обласної СЕС Марія ПАВЕЛЬЄВА .

Коментарі вимкнені.