Тернопільські мажори обирають БТР

Їздити такою машиною дорогами міста не можна, кажуть у ДАІ. Адже її габарити перевищують допустимі. Тернополяни ж жартують, що лише такою технікою нашими дорогами й їздити.

– На Об’їзній стоїть БТР! Хіба військову техніку можна так ставити на вулиці? – зателефонував до редакції тернополянин Юрій Марченко. – І куди дивляться військові та міліція? Здається, там навіть табличка “Продається” була.

Виїхавши на місце 13 вересня, ми дійсно побачили бронетранспортер за огорожею, на території автостоянки біля одного з ресторанів. Втім, таблички на ньому вже не було. Дорогою таксист, котрий віз нашого кореспондента, пожартував, що саме БТР-ом нашими дорогами й їздити.

Чоловік на місці, який стояв поруч із БТР-ом, дуже здивувався нашому приїзду. Мовляв, він щойно його продав. До речі, за неофіційними джерелами, коштує така техніка близько 200 тис. грн.

 

“А звідки ви дізналися?”

Продаж списаної техніки не є порушенням закону, запевняють експерти. Якщо її габарити не перевищують допустимі, то водій навіть може вільно їздити місцевими дорогами.

Новий власник бойової машини категорично відмовився назвати ім’я. Проте розповів, що використовуватиме БТР або для полювання, або як тягач для великогабаритної техніки.

– А звідки ви дізналися про те, що тут продають бронетранспортер? – здивувався він. – Ця машина тут недавно стоїть. Дивно, як люди так швидко звернули на неї увагу. Тим більше скоро я її звідси заберу, тому писати тут немає про що.

Про те, що це була за техніка і чи мали право її продавати, ми запитали командира Тернопільської 11-ї окремої гвардійської артилерійської бригади полковника Сергія Корнійчука.

 

Такі БТР випускали у 60-90-ті роки

Побачивши фото, пан Корнічук повідомив, що це військова техніка — БТР-60 ПБ. Її використовують для перевезення піхоти і ведення бою. Вона витривала, всюдипрохідна, броньована. Розвиває швидкість до 80 кілометрів за годину, а ще може плавати зі швидкістю до 10 кілометрів за годину.

У нашій частині також є такі, проте вони оснащені додатковими засобами зв’язку та приладами навігації, – розповідає пан Корнійчук. – Але сьогодні армія користується сучаснішою технікою. Такі машини випускали ще у 60-90-ті роки. Загалом їх виготовили біля 25 тисяч штук. Я припускаю, що продажем цих БТР зайнявся державний департамент надлишкового майна. Адже військові частини не мають права продавати техніку чи озброєння. Думаю, що ця машина і не з Тернопільщини. Її хтось деінде купив, а вже тут перепродав. Але це все – в рамках закону. Швидше за все, в департаменті машину списали, зняли озброєння та інше оснащення, а “коробку” продали. Хоча вона у дуже хорошому стані. Напевне, її тримали на зберіганні.

 

“Забавка” – не з дешевих

За словами командира артилерійської бригади, бронетранспортер, який придбали у Тернополі, судячи з фото, не оснащений ані жодною зброєю, ані антенами зв’язку. З нього зняли башту, де встановлюють кулемет, і навіть фари нічного бачення з інфрачервоним освітленням. Це означає, що його переобладнали під звичайний засіб перевезення.

Тому люди, які мають багато грошей, можуть собі придбати таку недешеву “забавку”. Адже така машина може переїхати через півметрову стіну чи двометровий рів, – зауважує пан Корнійчук. – Проте вона дуже дорога в обслуговуванні. Таку розкіш можуть собі дозволити не всі. На один кілометр дороги потрібно приблизно півтора літри бензину. Тобто на 10 кілометрів – 15 літрів. Враховуючи, що бензин сьогодні коштує біля 10 гривень, сума виходить немаленька.

 

Потрібно зареєструвати

В облуправлінні ДАІ підтвердили, що за наявності спеціальної категорії прав, яку дають в армії чи категорії С, українці можуть вільно пересуватися у бронетранспортері дорогами державного значення.

– Для цього власник повинен лише зареєструвати такий транспорт в управлінні сільського господарства і отримати номерні знаки, – каже керівник сектора зв’язків з громадськістю обласної ВДАІ УМВСУ Микола Лецкалюк. – Для цього габарити такого транспорту не повинні перевищувати допустимі згідно із Законом України “Про правила дорожнього руху”. Це — ширина, не більша ніж 2,65 метра. В іншому випадку водію доведеться брати одноразові дозволи в управлінні ВДАІ для проїзду конкретною дорогою. До того ж, потрібно зважати на дорожні знаки, котрі обмежують рух вантажного транспорту.

До речі, за інформацією “Вікіпедії”, ширина БТР-60 — 2,83 метра. Тож на дороги Тернополя йому не можна, – пише газета “20 хвилин.

 


Коментарі вимкнені.