У Тернополі молоді допомагатимуть із житлом

Молодіжним житловим комплексам в Україні – 40 років. У Тернополі почали вирішувати проблеми із житлом для молоді на 15 років пізніше. Такий комплекс, до якого входило півсотні квартир, тоді почали будувати на вулиці Енергетичній, – розповідає начальник відділу інформації та використання документів Державного архіву Тернопільської області Стефанія Коваль.

Стефанія Коваль: «Розвиток МЖК не зупинився – він продовжився і за незалежної України, але прийняв дещо інший вигляд. Тому також представлені світлини житлових будинків, які були споруджені за рахунок житлового кредитування на Тернопільщині: і в Тернополі, і в Бережанах, і в Козовій, і в Теребовлі».

Розвиток Молодіжного житлового комплексу в Тернополі був короткотривалий, каже директор Тернопільського управління Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву Андрій Козак. В інших областях України МЖК розвивалися десятиліттями, тому подекуди діють і дотепер. Сьогодні молоді держава допомагає отримувати житло іншими шляхами.

Андрій Козак: «МЖК як такого зараз уже немає. Але зараз є декілька напрямків ліній за підтримки держави, яка має можливість молоді допомогти в отриманні житла».

До таких програм, каже Андрій Козак, належить державне пільгове довготермінове кредитування молоді на будівництво житла. Менш ефективною на сьогодні є програма часткової компенсації, а також програма, за якою фонд кредитує молоді сім’ї з власних коштів. Нова програма «Доступне Житло», яку планують впровадити до кінця року, повинна забезпечити десятки людей можливістю отримати субсидії та за рахунок цього придбати житло за цінами нижчими ринкових. Сьогодні в Тернопільській області зареєстровано кілька сотень сімей, які стоять у черзі на молодіжне кредитування, – повідомляє ІНТБ.

Коментарі вимкнені.