В Ляльковому театрі Тернополя вимірювали рівень цукру в крові

Сьогодні у світі відзначають день боротьби з цукровим діабетом. Заходи, присвячені цьому на Тернопільщині відбулися ще 11 листопада. Наприклад, у ляльковому театрі Тернополя всі охочі змогли виміряти рівень цукру у крові, отримати консультацію лікарів-ендокринологів та більше дізнатись про профілактику, лікування та про спосіб життя з цукровим діабетом.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я цукровим діабетом хворіють 220 мільйонів людей. Щороку кількість хворих зростає.
Надія ПАСЄЧКО професор кафедри внутрішньої медицини ТДМУ ім. І. Горбачевського, лікар-ендокринолог:
– Кожних десять років кількість хворих подвоюється. В Україні ми маємо на сьогодні вже більше мільйона хворих на цукровий діабет. В Тернопільській області кількість хворих за останні 10 років також подвоїлась.

Про цукровий діабет медики кажуть: це хвороба, якою люди хворіють, будуть хворіти, або ж не обстежуючись, ще не знають, що вона у них є. Відтак застерігають уникати того, що може підвищувати рівень цукру в крові.

Галина ЗОТ лікар-методист КУТОР “Центр здоров’я”:
– Коли люди вживають жирні продукти, багато вуглеводів, мало рухаються і ще є шкідливі звички як куріння, вживання алкоголю, в них є можливість захворіти діабетом. І ще важливий фактор ризику – це підвищений артеріальний тиск.

Найкращий захист – обізнаність та профілактика. Аби не захворіти цукровим діабетом слід вести здоровий спосіб життя, раціонально харчуватись та хоча б раз на рік обстежуватись, а відповідно й визначати вміст цукру в крові.

Галина ЗОТ лікар-методист КУТОР “Центр здоров’я”
Норма – це 5,5 – 5,2 мілімоль на літр.

Меланія КРИЩУК тернополянка:
– Я просто прийшла обстежитися. Я хворію вже дуже давно, але я останнім часом не обстежувалася, бо цукор був в нормі. А вже десь місяці два тому підвищився цукор. Робила аналіз 7 вересня,- цукор був нормальний, а сьогодні 7,2.

Тетяна АДАМЧУК медсестра ендокринологічного відділення Тернопільської обласної клінічної лікарні:
– Багато людей приходить. Зараз багато в Україні хворих на діабет. Переважно я бачу багато є наших хворих, з відділу, які лікуються, кожного року проходять обстеження і кожного року приходять на цю акцію.

Подібні акції організатори планують проводити й надалі, пише ТВ-4.

Коментарі вимкнені.