Хрестив по 10 тисяч людей на місяць: у храм на Тернопільщині повернули мощі святого

У римо-католицький костел святих апостолів Петра і Павла в Бережанах на Тернопільщині повернули мощі святого Франциска Ксав’єра або Ксаверія. Сам костел є пам’яткою архітектури національного значення.

Про це розповів Суспільному настоятель парафії Віталій Буковський.

За його словами, мощі Франциска Ксав’єра до Бережан привіз магнат з роду Синявських. Реліквія перебувала у вівтарі костелу.

“Коли сюди прийшла комуністична влада, тоді вся парафія на чолі з настоятелем виїхала до Польщі, бо була можливість. Напевно тоді, зазвичай, забирали найбільш цінні речі. І в такий спосіб слід зникає”.

Віталій Буковський каже, реліквію розшукав священник зі США, нині покійний, Станіслав Жак. Він був родом з Бережан.

Єпископ Римо-католицької церкви зі Львова Едвард Кава очолив Месу та вніс мощі у храм. За його словами, святий Франциск Ксав’єр був місіонером у країнах Азії.

“Дуже багато людей навернулося під впливом його проповідей. Записані біографічні дані, що він по 10 тисяч людей на місяць міг хрестити. Ми не знаємо, як це виглядало на практиці, але, напевно, якась правда в цьому є. І зараз, якщо дивимось на парафію в Бережанах, куди ці мощі повертаються, бачимо, що ця парафія переживає своє відродження, свою весну”.

Про те, що мощі Франциска Ксав’єра раніше справді були у костелі, написано латинню на пам’ятній дошці при вході в храм, каже парафіянка Христина Левінська. Вона розповіла, що відомо їй про цього святого.

“Франциск Ксаверій — це є місіонер, людина, в котрої можна повчитися самопожертві. Мало кому в сучасному світі хотілося залишити звичний спосіб життя і подорожувати країнами, де не було ніякої цивілізації, не було ніякого розвитку на той час”.

У Месі взяла участь парафіянка костелу Лідія Май.

“Я дуже щаслива і задоволена, що в Бережани повернулися мощі святого Франциска Ксав’єра, який дуже багато людей оздоровив та навернув. Це нам дуже потрібно в Бережанах, на парафії і особисто мені”.

За словами Віталія Буковського, мощі — це останки людей, проголошених святими церкви. Культ вшанування мощей у церкві існує від часів перших християн.

“Мощі уособлюють для нас присутність святих. Оскільки ми визнаємо, віримо в спілкування з ними. Гроби святих — це були найперші римські катакомби. Тоді постала практика відправляти на гробах або при гробах святих мучеників”.

 

Коментарі вимкнені.