У коралях тернопільської мисткині купаються в морі

Тернопільська художниця та стиліст Галина Жук каже, що коралі не обовʼязково повинні пасувати до котрогось з елементів одягу, – пише, – gazeta.ua

Коралі, як жіноча прикраса, були відомі в світі ще з часів давнього Єгипту. В Європі відомим центром їх виготовлення вважався острів Мурано в Венеціанській лагуні. Серед заможних гуцулів в XIX столітті було престижно мати коралі саме з Італії. Одна така прикраса могла зрівнятись по Ціні з коровою.

Найпопулярніші серед українок були, і, напевне, залишаються коралі червоних відтінків. Вони мали три призначення: привертати око хлопців, показувати статус сімʼї дівчини і захищати від злого ока.

Я пропоную намисто до будь-якого типу одягу: маєчок, сарафанів, вечірніх убрань та вишиванок. Моя знайома з Феодосії навіть купається в них – не хоче знімати.

Найбільш універсальні – білого кольору з червоними крапками. Йдуть як до літнього сарафану так і до ділового костюму.

За стандартами кольорової гами одягу, в костюмі людини не має бути більше трьох кольорів. Колір коралів має пасувати до вбрання. Хоча я не прихильниця жорстких правили. Часом хтось скаржиться: Ой, які гарні зелені коралі, але нічого нема зеленого. Будьте як англійці, кажу — одягайтеся „під себе”. Якщо вам просто подобається виріб, беріть. Матемете від нього позитивний заряд, коралі стануть центром – і все інше буде пасувати до них.

Найкраще підібрати коралі під колір очей. Вони підкреслюють їх глибину. Хоча бувають інші випадки. Підбирають під тон волосся, шкіри. Один раз в Києві довго не могли підібрати дівчині намисто, і врешті просто суперово підібрали його під губи. В неї вони були повнокровні ніжні і повні. Такі ж самі рожеві повні кульки їй підійшли ідеально.

Помітила, що дівчатам з довгими віями чудово йдуть намистини з малюнками-зірочками.

Жінкам з тонкою шиєю, йтимуть великі кульки коралів. Товстошиїм – навпаки. Великі кульки до великої шиї йтимуть одній зі ста.

На тому ж острові Мурано здавна робили коралі з намистинами різних розмірів та форм. В нас такі не ходові – бо вважаються дитячими.

Ціна намиста в Україні від кількох гривень – до кількох тисяч доларів. Найдешевше – китайське . Дороге – авторська робота, або старовина

Коментарі вимкнені.