“Янукович так і не зрозумів цих дивних українців”, – Дмитро Корчинський

Варто потроху починати пишатися співвітчизниками. Вони виявилися сміливішими, впертішими, веселішими, ніж самі собі здавалися.
Чи не найголовніша проблема Януковича та, що він так і не зрозумів цих дивних українців.

Втім, опозиція теж розуміє лише наше мекання й боїться гарчання.
Останні тижні значна частина суспільства, лідери опозиції та громадські активісти прагнули воскресити Майдан 2004 року.
Проте, сенс минулого в тому, що його вже не буде.
Помаранчевий майдан відбувався після аналогічних подій у Сербії та Грузії.

Безлади 2013 року відбуваються після подій у Лівії, Єгипті й двох років громадських протестів у Сирії (для європейців ми – країна, неподалік Сирії).
США та Європа співчували геям, марксистам та кемалістам Турції, які поводили себе мов “тітушки й провокатори”, але не підтримали їх.

Натомість цивілізований світ підтримав лівійську і сірійську опозицію бо та стріляла. Також прогресивне людство двічи схвалило Єгипетський генштаб ( під час усунення Мубарака та згодом Братів мусульман ), бо нині зброя в тренді.
Американський та європейські уряди закликають сторони конфліктів утримуватися від насильства й постачають повстаннцям озброєння.

Дуже добре, що ми з вами прагнемо лишатися невинними жертвами, здійснювати лише мирний протест (зрештою, на більше ми ще не здатні), проте, варто розуміти, що в очах Європи ми виглядаємо як дрімучі провінціали, які вдягаються за модою позаминулого сезону. Нас хвалять, але не розуміють. Януковичем роздратовані, але його розуміють краще, ніж нас.

На відміну від опозиції, Янукович не намагається повторити 2004 рік, тому все ще має значні шанси втриматися.
Він має репутацію людини недалекої, проте, як з’ясувалося, здатен враховувати результати власних дурниць, яких робить багато.

Він зламав гру всім, хто грав з ним і грав проти нього. Юлі, Путіну, Євробюрократії, євроопозиції та опозиції промосковській. Він не підписав асоціацію й побив студентів на майдані й тому з ним до останнього часу були готові підписувати асоціацію без попередніх умов – без звільнення Юлі, без реформи прокуратури й зміни закону про вибори.

Він якнайдалі з усіх українських президентів відійшов від Москви вбік ЄС, потім зробив півкроку назад й Москва зменшує ціну на газ і кредитує відклавши умову вступу до митного союзу.
Він щодня порушує черговий десяток демократичних норм й американці нахиляли МВФ давати йому 15 мільярдів без реформ й без контролю за витратами.

Нині мова за американські санкції проти української влади, але це санкції проти майбутніх злочинів, не проти вже здійснених, окрім того від розгляду до впрвадження зазвичай дуже багато часу. Американці хотіли б, щоб опозиція підтискала Януковича, але не хочуть його повалення.

Агресивна частина майдану ще заслабка для того, щоб дозволити собі не зважати на лідерів парламентської опозиції. Пацифістська більшість майдану вичерпала всі можливості тиску на владу. Відтепер уряд дедалі меньше зважатиме на неї.
Можна сподіватися лише на чергову помилку Януковича, або його рятівника Путіна.

Дмитро Корчинський

Коментарі вимкнені.