Соки-фреші можуть бути шкідливі
Cоки-фреші корисні і класні, містять велику кількість вітамінів і мікроелементів. Проте існують певні моментики, без яких починати пити фреші не варто.
В процесі приготування соків ми відділяємо рідку частину овоча/фрукта від твердої, – клітковини, яка для нормального функціонування організму є дуже потрібною. Клітковина очищує шлунково-кишковий тракт від залишок їжі, стимулює перистальтику, сприяє засвоєнню поживних речовин. Тому треба не тільки пити соки, а і гризти яблука, моркву ітд).
Свіжі соки дуже скоро засвоюються. Треба пам»ятати, що склянка яблучного фреша –це фактично 4-5 крупних яблок, які ви з»їли за раз. Регулярне вживання понад двох склянок фрешу на день на 25 % підвищує ризик ожиріння і цукрового діабету. А ще треба пам”ятати, що не кожен шлунок витримає таку активну кислотну атаку. Можна, ясно що пити сік повільно, проте тоді втрачається вся суть, бо тривалість життя вітамінів дуже коротка (15-20 хв.).
Навіть короткотривале зберігання в холодильнику знижує лікувальну здатність соку, хоча смак при цьому не змінюється. Для кожного соку є свої особливості приготування і збегірання . Інформації щодо цього всюди просто предостатньо.
Так само дуже важливо пам”ятати, що корисними є ті фреші, які зроблені з продуктів які якнайменше піддалися впливу нітратів і відповідно вирощуються в наших умовах.
Для приготування використовувати плоди лише високої якості, оскільки в’ялі, з елементами гнилі плоди можуть містити токсини. Перед приготуванням інгредієнти треба ретельно мити під проточною водою, особливо, якщо маєте сумніви щодо екологічної чистоти продукції. Якщо залишити овочі на 20 хвилин у холодній воді, вони позбудуться левової частки пестицидів і нітратів, які перейдуть у воду.
Враховуючи те, що кожен фреш… гм…спеціалізується на чомусь свому;), то класно їх між собою змішувати. Вони чудово доповнють один одного. Деякі соки не можна вживати самостійно. Наприклад, сік з редьки, цибулі, часнику, буряку, петрушки краще вживати у суміші з томатним, гарбузовим, огірковим, яблучним фрешами з розрахунку 1:5.
Фруктові соки багатші цурками і вітамінами, а овочеві – мінеральними солями. Соки краще вживати за 30-40 хв. до їжі або в проміжках між вживанням їжі. Особливо важливо це пам”ятати для соків з солодких фруктів. Якщо випити солодкий сік після обіду, то він може посилити процеси бродіння в кишківнику і спровокувати вздуття.
При певних захворюваннях свіжі соки є протипоказаними. Так, при виразковій хворобі, чи загострені гастриту, панкреатиту не варто пити кислі соки: лимонний, яблочний, смородиновий, журавлиновий. В цих соках міститься багато сполук, які підвищують кислотність шлункового соку, можуть викликати печію і болі.
Тобто, якщо хтось вирішив почати багато і планово пити фреші таки варто згадати чи нема якихось хворіб гострих, чи хронічних і до лікаря навіть можна піти. Бо кожен організм може чогось потребувати більше, а чогось менше.
Пити фреші треба починаючи з невеликої кількості. Від 50 мл. На початок. Розбавляти на пів з водою. До напоїв з червоних, жовтих і оранжевих овочів треба додавати 50 г. олії (або заїсти сік чимось жирним): саме так каротин, який в них міститься буде засвоюватися якнайкраще. Інші соки рекомендують розбавляти яблучним: 1:2.
Багато соків містить велику кількість цукру. Так виноградний сік абсолютно не показанй людям з надмірною вагою і з цукровим діабетом. Він дуже калорійний і містить велику кількість глюкози. Так само виноградний сік може викликати послаблюючу дію. Виноградний сік краще розбавляти водою.
Взагалі, щоб отримати від соку всю його цілющу дію, то зовсім не треба пити його літрами. Розумна доза- від кількох ложок, до кількох склянок на день, в залежності від виду сока.
Наступне питання: як добувати свіжі соки? Соковитискач (соковижималка) чи терка?
В неті багато написано про те, що при контакті з металом руйнуються вітаміни. Ну так воно дещо і є. Але фірми виробники і про це подбали і використовують метали, які якнайменше взаємодіять з компонентами соків. І якщо навіть використовувати терку і марлю, то в будь-якому випадку втрачається частина вітамінів, бо відбувається контакт з повітрям.
Є ціла наука «сокотерапія» – це відновлення організму природним шляхом, коли в певні дні людина п’є лише свіжі овочеві чи фруктові соки, не вживаючи іншої їжі. Така методика має ефективні лікувальні можливості і є потужним лікувальним засобом. Лікування соком овочів і фруктів уперше клінічно випробував німецький лікар Ойген Хойн у 1951 році. Цей метод серйозно вивчали лікарі США і Канади. Тоді ж було створено і систему лікування різноманітних хвороб за допомогою точних пропорцій сумішей соку і режиму їх прийому.
Переконана, що в цій терапії є багато корисного, проте починати її самостійно без контролю спеціаліста не варто..
Тобто, як і всьому іншому в житті: треба дотримуватися балансу. Я люблю це слово і намагаюся іти з ними «в ногу по житті». Довкола нас так багато всього гарного, різноманітного, смачного ітд. Кожен собі обирає щось для себе, але нам, для нормального функціонування потрібно все(!!!). Так, так, – все без винятку, просто у своєрідних пропорціях. От і все правило). І у випадку з фрешами – те саме.
Коментарі вимкнені.