На Тернопільщині ліквідовано наркотичний синдикат

Працівники Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю Міністерства внутрішніх справ спільно з тернопільськими колегами припинили діяльність злочинної організації, що займалася постачанням та збутом наркотиків.

Операція стала найбільш масштабною за останні роки, в ній узяли участь більше ста працівників із кількох служб обласного управління міліції, бійців загонів спеціального призначення «Сокіл» та «Беркут», а також слідчих та спеціалістів експертних підрозділів.

За словами тимчасово виконуючого обов’язки начальника ГУБОЗ МВС України Едуарда Федосова, заходи із документування діяльності зловмисників тривали майже півроку і як результат: в Тернопільській, Закарпатській, Київській, Сумській областях та в Автономній республіці Крим було одночасно проведено понад двадцять санкціонованих обшуків, затримано дванадцятьох активних учасників злочинної групи, серед яких – її організатор.

Правоохоронці встановили, що історія злочинної групи тривала понад два роки. Засновниками «бізнесу» стали 53-річний мешканець Мукачева та його 34-річний земляк (до слова, обидва – раніше судимі за вимагання). Перший налагодив постачання з-за кордону ацетильованого опію, а його спільник привозив з Європи амфетамін. Далі через посередників «товар» потрапляв до Тернопільської області, а звідти – дрібнішими партіями наркокур’єри перевозили до Київської та Сумської областей, а також до Автономної Республіки Крим. До слова, тільки під час однієї оперативної закупки правоохоронці вилучили понад 350 грамів опію та майже стільки ж амфетаміну, вартість вилученої партії становить майже 75 тисяч гривень.

Відновити всі «ниточки» наркотичного бізнесу вдалося лише в результаті копіткої роботи працівників спецпідрозділів БОЗ, адже для членів злочинної групи вимоги конспірації та дотримання правил безпеки не були порожнім звуком. При телефонних розмовах зловмисники спілкувалися лише їм відомим шифром, маскували назви наркотиків, називаючи їх то «білим» (амфетамін), то «чорним» (опій), а розміри партій вкладалися у «сто пар взуття» або «двісті курток», означаючи кількість потрібного наркотичного товару.

Зловмисники настільки були впевнені у своїй безкарності, що організатор, їдучи до Києва на судове засідання, де він проходив по одній з кримінальних справ, возив… партії опію своїм спільникам з міста Біла Церква, що на Київщині.

Завдяки професійним діям працівників ГУБОЗу та їхніх колег із тернопільського Управління встановлено, що наркотики реалізовувалися посередникам партіями вартістю не менше п’ятнадцяти-двадцяти тисяч гривень. Можна лише уявити, якими сумами злочинних коштів орудували члени наркосиндикату. Про прибутковість злочинного «бізнесу» затриманих свідчать вилучені в них матеріальні цінності – автомобілі іноземного виробництва престижних марок, ювелірні прикраси вартістю майже мільйон гривень, значні суми готівки. Також у зловмисників було знайдено три одиниці вогнепальної та холодна зброя.

Наразі організатор злочинної групи та її активні учасники затримані, стосовно них порушено кримінальні справи за злочини, пов’язані із незаконним обігом наркотиків. Триває слідство.

Коментарі вимкнені.