На Тернопільщині ЗНО втрачає прихильників!

2 червня стартує зовнішнє незалежне оцінювання. Цього дня учасники ЗНО здаватимуть тест  з української мови та літератури. Якщо у 2010 році обов’язковими для здачі були тести з української мови та математики або історії України, то цього року останній предмет абітурієнти здаватимуть на вибір. Вперше учасники зможуть пройти тестування з російської мови. Також є суттєві зауваження щодо переліку документів, необхідних для допуску на пункт тестування, – пише газета “Номер Один”.

В області здаватимуть тести з іспанської

У зв’язку з демографічною ситуацією цього року на ЗНО зареєструвалось менше учасників, аніж торік. Ситуація зі зменшенням кількості учасників ЗНО була  прогнозованою, тому координаторів процесу такий хід справ не здивував.

– У 2011 році ЗНО проходитиме на 2-2,2 тис. учасників менше, ніж попередні роки, – розповідає заступник директора з питань зовнішнього оцінювання та моніторингу якості освіти Тернопільського обласного інституту післядипломної педосвіти Юрій Шайнюк. – На тести з української мови та літератури зареєстровано 7359 осіб, з іноземної мови –1886 (англійська – 1673, німецька – 179, французька – 26 та іспанська – 8). Доволі багато учасників візьмуть участь у тестуванні з історії України – 5752 та математики – 4779 осіб. Значно побільшало порівняно з минулим роком охочих пройти тестування з фізики, хімії та математики. На це є вагомі причини: в умовах прийому вступу у ВНЗ зазначено, що учасники тестування, які пройшли навчання на курсах довузівської підготовки, отримують додаткові бали (максимум 20) балів до загальної кількості. Якщо у попередні роки ми ледь набрали 600-800 осіб на тестування з фізики та хімії, то цього року на кожен з предметів зареєстровано понад тисячу учасників.  Традиційно багато учасників зареєстровано з географії – 3824. До того ж вперше як окремий предмет цього року тестується російська мова. Щоправда, бажаючих небагато – 23 особи. В області працюватиме 20 пунктів тестування, 13 з яких в Тернополі, 1 – в Бучачі, 2 – у Кременці, 4 – в Чорткові.

Незважаючи, що іспанська мова не є предметом шкільного курсу, бажаючі здавати тести з цього предмету на Тернопільщині знайшлися. Це пов’язано з тим, що у нашому регіоні є багато емігрантів, які проживають з дітьми в іспаномовних країнах. Так як навчання за кордоном дороге, діти повертаються сюди, аби отримати вищу освіту, – пояснює Юрій Чеславович.

Очевидно, у найближчі роки може з’явитися потреба проводити тестування з італійської чи португальської мови.  Однак зараз ці мови не входять у перелік основних курсів.

У наступ ідуть випускники попередніх років

За словам Юрія Шайнюка, кожен третій учасник ЗНО має намір використати усі можливості, надані Українським центром оцінювання якості освіти, і зареєструвався на максимальну кількість предметів – п’ять. Загалом майже 2 тис. учасників ЗНО є випускниками попередніх років. Частина з них мають можливість використати сертифікати попередніх років, тому зареєструвалися тільки на один предмет.

Цього року частка випускників попередніх років дещо збільшилась. Це є своєрідним відлунням умов вступу до ВНЗ у цього року. Зараз спостерігається тенденція до зменшення кількості випускників, тому кожен навчальний заклад бореться за свого абітурієнта. Водночас збільшено кількість ліцензійних місць на спеціальності природничого та технічного спрямувань, тому студенти, які навчаються на контрактній формі навчання, мають шанс знову спробувати свої можливості, безкоштовно пройшовши ЗНО та подавши документ на ці спеціальності.

Копії документів до уваги не братимуться

Тестування з усіх предметів проходитиме в один день та в одну зміну, за винятком ЗНО з української мови та літератури, яке відбуватиметься 2 та 3 червня. Розпочинатимуть роботу об 11:00, тому на пункт тестування потрібно прийти не пізніше, аніж о 10:50. Загалом у приміщення можна буде заходити уже з  10:15, а ті, хто з’явиться на тестування після 11:00, взяти участь у ЗНО не зможуть.

– Щоб потрапити на пункт тестування, потрібні паспорт або свідоцтво про народження, сертифікат Українського центру та запрошення на тестування. У ньому вказана й адреса пункту тестування. Копії документів, які засвідчують особу, до уваги не братимуться, навіть якщо вони будуть засвідчені нотаріально. На пункті тестування, перш за все, потрібно знайти алфавітні списки і у них – свої дані. Навпроти кожного прізвища стоятиме номер аудиторії, де проходитиме оцінювання. Після того потрібно знайти своє робоче місце – воно буде пронумероване та підписане, – пояснює Юрій Шайнюк.

Випускнику необхідно як мінімум дві ручки із зарядом насиченого чорного кольору. З огляду на те, що тести триватимуть дві-три години, не забороняємо мати з собою негазовану мінеральну воду. Сумки та інше потрібно буде залишити на столі для особистих речей, який стоятиме у кожній аудиторії. Також перед початком тестування обов’язково вимкнути та здати мобільний телефон. Якщо він задзвонить під час виконання завдань, це стане підставою для того, щоб вивести абітурієнта з аудиторії.

10 учасників досі не отримали сертифікатів для участі в ЗНО

Учасники, які з поважних причин не змогли прийти на тестування, зможуть пройти ЗНО під час додаткової сесії. Її проводитимуть з 27 червня по 5 липня на базі Івано-Франківського регіонального центру. Додаткова сесія проходитиме у дві зміни. Зареєструватись на її проходження можна протягом п’яти днів після тестування, на яке не з’явився учасник.

Собівартість тестового завдання становила минулого року 32,32 грн. ЗНО відбувається за кошти державного бюджету. Левова частка цих грошей витрачається на оплату праці педагогічних працівників та працівників служб зв’язку та охорони. Друком завдань займається видавництво при Українському центрі оцінювання якості освіти, яке значно здешевлює послугу порівняно з іншими видавництвами.

Результати тестування будуть розміщені на персональній сторінці учасника ЗНО. Вони надійдуть не швидше 25 червня. Результат можна буде роздрукувати та використати як додаток до сертифіката.

На початку тижня у сейфі Юрія Шайнюка знаходилось 10 сертифікатів, призначених для учасників ЗНО. Вони надійшли на домашню адресу, вказану у заявці, а коли не знайшли своїх власників, повернулися в Івано-Франківськ. Потім сертифікати з регіонального центру передали особисто Юрію Чеславовичу. Йому вдалось зв’язатися з усіма учасникам, чиї сертифікати не знайшли своїх власників, однак частина з них досі не забрали необхідних для участі в ЗНО документів. Юрій Шайнюк закликає учасників не зволікати і з відповідальністю віднестися до участі у тестуванні.

Графік здачі ЗНО

2-3 червня – українська мова та література

6 червня –  іноземна мова

8 червня –  математика

10 червня – російська мова

14 червня – біологія

16 червня – історія України

20 червня – фізика

22 червня – географія

24 червня – хімія

Коментарі вимкнені.