Школа громадської активності – як це було?

3-5 червня на базі відпочинку «Лісова», що в Бучацькому районі Тернопільської області відбувся триденний тренінг «Школа громадської активності». 30 чоловік з Тернополя та області взяли участь в навчанні, цілю якого було сформувати молодіжні центри громадської активності в Тернополі та області. Але як це відбувалось?

 

День перший. Знайомство.

Протягом першого дня учасники знайомились, здружувались та дізнавались,  що таке громадянське суспільство, та які форми роботи в ньому є. Як виявилось, ніхто ніколи не розказує молоді, ні в школах, ні в університетах, як жити в громаді, як об’єднуватись для вирішення своїх проблем, як створити механізми громадянського суспільства. Нашу молоді виховують пасивними у всьому і тільки завдяки своєму розуму та волі, молодь прагне щось змінювати в нашій країні.

 

День другий. Від ідеї до проекту.

З самого ранку учасники тренінгу розігрілись на занятті з ораторського мистецтва, на якому стало зрозуміло, що думок в людей багато, а от грамотно озвучити їх – дуже складно. Але перші навики вже отримані та імпульс для саморозвитку в цьому напрямку даний. Наступні тренінги по проектному менеджменту від Анастасії Шимчук, голови місцевого осередку ВМГО «Демократичний альянс», та фандрайзінг від Ігора Процика, голови ТМОГО «Спілка молодіжного самоврядування», дали вже чітку базу знань для реалізації своїх задумів учасниками. І на протязі всього вечора та майже половини ночі другого дня робота кипіла над ідеями чотирьох команд, які на ранок мали стати проектами.

 

День третій. Від дії до результату.

На третій день в учасників знайшлись сили встати зранку та сходити на екскурсію по мальовничим містам долини річки Стрипи. З цієї ініціативи, ідею подали самі учасники, було видно, що до роботи вони вже готові. І через декілька годин перед організаторами постали чотири проекти:

1.                       Створення молодіжної громадської організації «Перлини Тернопілля», яка буде займатись пошуком доморощених талантів на теренах нашої області.

2.                       Організація в одному з сіл області на базі сільського клубу «Центру громадських та соціальних ініціатив», який би мав допомагати селянам у вирішенні проблем громади та займатись їх всебічним розвитком.

3.                       Створення в одному з будинків нашого міста ОСББ під назвою «ЕкоДім». Організація планує спрямувати свою діяльність на створення автономного будинку і хоче почати з самозабезпечення електроенергією.

4.                       Організація Клубу молодих підприємців, який збирається навчати молодих людей, які не мають роботи, як почати свій бізнес, власну справу.

 

Після чудових презентацій відбулось нагородження учасників сертифікатами про проходження навчання. Вже в автобусі ми ділились враженнями та емоціями – було все: щастя, втома, відчуття підтримки та руху в перед.

В підсумок можу сказати відверто – учасники вийшли на дуже актуальні для України проекти, і це теж є показником успішності Школи громадської активності. І можливо від цих ідей до результату, ще дійсно довго йти, але перший крок вже зроблено. І організатори і учасники не збираються зупинятись! Отже вперед і тільки вперед!!!

Коментарі вимкнені.