Тернопільщина шукає альтернативні джерела енергії

Обласну програму розвитку малої гідроенергетики розробили науковці Тернопільщини разом з інженерами-практиками і представниками влади, – повідомляє УКРІНФОРМ. Про мету програми, розрахованої на найближчих п’ять років, – у коментарі одного з її розробників, заступника голови Тернопільської облдержадміністрації Миколи Головача.

Основне завдання програми, сказав М.Головач, – забезпечення ефективного розвитку малої гідроенергетики з максимальним використанням економічно ефективного гідроенергетичного потенціалу. Йдеться як про вдосконалення управління об’єктами малої гідроенергетики і підвищення рівня їх безпеки, так і про збільшення регулюючих маневрових потужностей малих ГЕС. Суттєвим фактором є і зменшення споживання органічних паливних ресурсів і техногенного навантаження на довкілля.

За словами посадовця, зараз в області працює дванадцять малих гідроелектростанцій загальною потужністю майже 11 мегават. За останній рік вони виробили понад 28 млн. кВт/год електроенергії. Це еквівалентно майже десяти тисячам тонн умовного палива.

Нині на Тернопільщині фізично і морально застаріле обладнання діючих малих ГЕС не забезпечує надійного електропостачання та якості електроенергії. Експлуатаційні витрати досить високі. Тому, вважають спеціалісти, економічно доцільним є технічне переоснащення і реконструкція діючих малих ГЕС задля підвищення їх ефективності за рахунок конструктивних новацій.

На думку М.Головача, проблема розвитку малої гідроенергетики має бути вирішена шляхом розробки і затвердження схем комплексного використання водних і гідроенергетичних ресурсів області, що й передбачено програмою. Йдеться і про технічне переоснащення, відновлення споруд малих ГЕС, будівництво та введення в експлуатацію нових малих ГЕС і мікроГЕС на об’єктах водного господарства.

М.Головач вважає, що виконання програми дасть суттєві позитивні результати енергетичного, економічного, екологічного і соціального характеру. Зокрема, йдеться про зниження шкідливого впливу на здоров’я жителів регіону викидів електростанцій за рахунок меншого використання органічного палива. Реалізація програми розвитку малої гідроенергетики дасть також змогу підвищити рівень безпеки гідроенергетичних об’єктів і суттєво зменшити ризик виникнення аварійних ситуацій.

Загальний обсяг фінансування програми сягає 39 млн гривень. З обласного бюджету на це передбачено лише 500 тис. гривень, решта – позабюджетні джерела, кошти зарубіжних і вітчизняних інвесторів. Термін окупності пілотних проектів програми становить 5-8 років, відзначив М.Головач.

Коментарі вимкнені.