Ринок нерухомості в Тернополі «ожив»

– До квітня-травня 2009 року ціни на вторинному ринку житла впали вдвічі, тобто на 50-60% – як на комерційну нерухомість, так і на житло, – розповів головний ріелтор області Анатолій Венгринович газеті «Номер один». – Тобто точкою відліку є весна 2009 р., – нагадав голова обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України Анатолій Венгринович. – Після того до сьогодні ринок лишається практично стабільним, відбуваються лише невеликі коливання. Якщо вдатися до цифр, то ціни на житло за минулий рік впали фактично на 5%. При цьому протягом року вони трохи підвищувались (на 0,2-0,8%), а потім трохи знижувались.

Виріс первинний ринок, і то лише тому, що вторинний працює в доларах, а первинний – у гривнях. Як відомо, 2010-ий відносно долара був стабільним, середня вартість 1 кв. метра на первинному ринку зросла на 5%. Що відбувається сьогодні? Ріелтори вже знають, що піком продажів на ринку нерухомості завжди є друга половина осені до 1 січня. Звичайно, протягом двох років ситуація кардинально змінилась, через кризу активність впала, визнає співрозмовник, причому це стосується не тільки Тернополя, а всієї України. І лише сьогодні на ринку нерухомості почалось пожвавлення, простежується певна активність. Учасники цього сегмента економіки сподіваються на підйом, проте всі розуміють: за декілька місяців ціни не підвищаться, отож ситуація кардинально не зміниться, а показники зростання не сягнуть вище 1-2%, залишившись на рівні 0,3-0,4%. Наразі аналогічна картина спостерігається і на первинному ринку.

Продається зараз переважно житло економ-класу, тобто квартири вартістю $30-50 тисяч, а це бюджет одно- або двокімнатної квартири. Якщо точніше, продаються однокімнатні та дешеві двокімнатні помешкання. Продаж більш дорогого житла відбувається вкрай рідко, підкреслює Венгринович.

Коментарі вимкнені.