Тернопільський губернатор покращує демографічний показник

У міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка шестеро дітей. Серед керівників парламентських фракцій по четверо нащадків мають комуніст Петро Симоненко і “нунсівець” Микола Мартиненко. Така ж велика родина в голови Тернопільської облдержадміністрації Валентина Хоптяна. В оточенні президента троє дітей має лише голова його адміністрації Сергій Льовочкін. Проте середній показник чиновників загалом не дотягує до двох дітей — стільки має бути в родині, щоби населення самовідтворювалося.

— Для розширеного відтворення нації потрібні вищі показники, ніж навіть ті, що демонструє влада. Хоч у заможних людей можливостей покращити демографічну ситуацію значно більше, але вони її не поліпшують, — коментує керівник фонду “Демократичні ініціативи” Ірина Бекешкіна, 56 років. — А більшість українців не мають належних умов, щоби заводити великі родини.

І тут навіть питання не в грошах, якими держава намагається стимулювати бажання народжувати. Людям бракує відчуття перспективи, розуміння того, що матимуть роботу й житло. Раніше одруження в студентські роки було нормою. Тепер межа посунулася до 30 років, і більше однієї дитини подружжя не заводить. Збільшення допомоги істотно не вплине на бажання народжувати, — резюмує експерт.

Закон про збільшення виплат при народженні дитини президент підписав минулого тижня. Допомога на первістка тепер становитиме близько 24,5 тис. грн, на другу дитину – під 49 тис. грн, на третю і кожну наступну – біля 98 тис. грн.
Олександр КУРИЛЕНКО, Газета по-українськи

Коментарі вимкнені.