В Тернополі відбулись збори благочинних

21 лютого 2011 року в приміщенні Тернопільсько-Кременецької єпархії відбулись чергові деканські збори, які очолив архієпископ Іов, – повідомляє прес-служба Тернопільсько-Кременецької єпархії.
У своєму виступі владика підняв питання, щодо нового податкового кодексу і дотичності його до життя і діяльності релігійних  громад в Україні.  Останнім часом в ЗМІ та Інтернеті неодноразово з’являлась інформація про зміну відносин між державою і церквою в сфері податкового законодавства і надання релігійним громадам статусу прибуткових організацій, а також про можливі надання особливих преференцій одній конфесії і відповідно не рівному ставленні до інших, тому владика наголосив, що будь-які стосунки чи перемовини з Державною Податковою Адміністрацією області можливі лише через посередництво єпархіального управління на офіційному рівні.
Також владика повідомив отців благочинних про те, що з метою виявлення рівня богословських знань та морально духовного стану духовенства єпархії, після свята Світлого Христового Воскресіння, буде проведено переатестацію священиків. З цією метою при єпархії буде створена постійно діюча богословська комісія.

В світлі останніх, загально церковних подій, піднімалось питання про ймовірність спроб тиску на духовенство єпархії з боку влади та закликів переходити  до московського патріархату. Керуючий наголосив про необхідність, в разі таких прецедентів, неодмінно повідомляти єпархіальне управління з метою засудження та надання публічності таким спробам.
Далі на зборах виступали отці благочинні. Зокрема Чортківський благочинний, протоієрей Богдан Верхомій, повідомив про кілька випадків пограбування храмів ввіреного йому деканату. Отець застеріг духовенство та громади заздалегідь подбати про безпеку церковного майна. Благочинний Теребовлянського району протоієрей Василь Мариновський, повідомив про самовільний перехід двох священиків разом з парафіями під юрисдикцію Тернопільсько – Теребовлянської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату. В зв’язку з цим, було проголосовано рішення, надіслати на ім’я Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета звернення за підписом Архієрея та всіх благочинних єпархії, про неприпустимість такого стану речей та з проханням вжити відповідних заходів по вирішенню цієї проблеми і в подальшому заборонити подібні випадки в межах однієї області.
Також на зборах було представленого нового благочинного Лановецького району, протоієрея Василя Дідика, який замістив на цій посаді протопресвітера Григорія Хомяка, що через поважний вік та стан здоров’я склав з себе ці повноваження.
Далі до слова було запрошено керівника інформаційно – видавничого відділу єпархії протоієрея Мирона Гаха. Отець відзвітував перед архієреєм та благочинними про роботу проведену відділом за останніх пів року.
З початку цього року вийшов друком перший номер єпархіального часопису «З нами Бог!», отець Мирон запитав благочинних про враження від журналу і попросив висловити побажання та пропозиції по вдосконаленню видання. В цілому отці благочинні схвально оцінили перший номер часопису та висловили побажання збільшити тираж наступного числа, що вже готується до друку і з’явиться у світ перед святом Пасхи. Також отець Мирон торкнувся питання роботи офіційного веб – сайту єпархії, що з вересня 2010 функціонує повноцінно. Керівник відділу закликав священиків до більш тісної співпраці з інформаційним відділом по наповненню сайта, щоб в повній мірі висвітлювати життя та події на парафіях, попросив оперативно надсилати новини місцевого значення, що стосуються життя церкви. В кінці свого виступу отець Мирон зачитав деканам статистичні данні по відвідуванню єпархіальної сторінки в мережі Інтернет і наголосив, що завдяки нашому сайту, кожен священик єпархії має можливість нести проповідь за межами своєї парафії і достукатись до сердець мільйонів українців що перебувають далеко від дому.

Закінчились збори жвавим діалогом.

Коментарі вимкнені.