Бар “Пасаж Адлера, 13” у Тернополі – 180 видів алкоголю

“Пасаж Адлера, 13” відкрили в середмісті Тернополя 15 червня минулого року. В барній карті представлено коктейлі за рецептами ХІХ століття, авторські та коктейлі нової генерації. Такий собі навчальний заклад, де ненав’язливо викладають культуру споживання алкоголю, де комфортно для своїх і чужих.

Концепція

За словами власників, мета закладу – навчити тернополян пити алкоголь правильно, цікаво, культурно, відкриваючи нові поєднання смаків.

Загальну концепцію бару описують так: “Ми не випереджаємо майбутнє, а просто йдемо в ногу зі світовим часом”. Усі зусилля тут спрямовують на створення атмосфери веселих розмов, сприятливих для нових знайомств. Цільова аудиторія – гості від 18 до 40 років.

Особливість закладу – в барі є 180 різновидів алкоголю з усього світу, коктейльний фудпейринг – коли страви поєднуються з напоями, Insta-меню.

Локація

Бар розташований на розі вул. О. Кульчицької та бульвару Т. Шевченка. Заклад починається лаконічною вивіскою у вигляді вуличного знака – вангуємо, щоб це стало трендом серед інших підприємців, які поки що лише захаращують візуальний простір міста масивними банерами.

Назва бару – це неофіційна спроба відновити колишню назву однієї з найпрестижніших вулиць міста, яка до Другої світової війни мала ім’я Пасаж Адлера (тепер – Олени Кульчицької). Наприкінці ХІХ століття купець Ігнатій Адлер тримав тут аптеку, згодом відкрив готель, який старожили називають радше борделем. Насправді досі невідомо, чи був у той час будинок, де тепер розташований бар, і під яким номером, якщо так. Цифру “13” обрали для закладу як своє тотемне число.

Режим роботи бару: з 12:00 до 04:00 год.

Інтерєр

До бару тут тривалий час був ресторан “Classic” для солідного контингенту. Через нерентабельність його закрили, а приміщення віддали в оренду власникам мережі “Сім`я ресторанів Файного міста”. “Пасаж Адлера, 13” залишили в тій же кольоровій гамі, яка була в попереднього ресторану, – із зеленими та коричневими акцентами. Також залишили вітражі і дерев’яні панелі. Однак приміщенню суттєво додали світла у виконанні стін, відкрили великі панорамні вікна.

Скляна вітрина з трьома полицями алкоголю, яка простягається крізь найдовшу стіну бару, наче хизується можливостями в потуранні алкогольним забаганкам відвідувачів.

Бар розрахований на 45 посадкових місць. Спочатку тут хотіли, аби всі клієнти стояли за барною стійкою, що типово для таких закладів у світі, однак поки що серед гостей це належно не сприймається, тож місць для сидіння додали. Столи мобільні, розташовані доволі близько один від одного – ще одна європейська практика ком’юніті-столів, яку намагаються інтегрувати в Тернополі. Таким чином гостям стараються нав’язати відкритість до розширення кола спілкування. Втім у недалекому майбутньому власники хочуть повернутися до давнього задуму – раз у тиждень будуть забирати столи із зали і влаштовувати вечірки з музикою.

На другому ярусі бару є один стіл для великої дружньої компанії. Звідти відкривається вигляд на найцікавіше – середовище бармена. Барна стійка тут нагадує світлу лабораторію алхіміка.

За алкоголь у “Пасажі Адлера, 13” відповідає шеф-бармен Роман Прокопів – не аматор, а професіонал із серйозним досвідом, для якого коктейлі – не просто напої, а доцільно підібрані в одному келиху нотки з широкої палітри смаків.

– За моїми спостереженнями, найдешевший сегмент алкоголю не є популярним серед тернополян, –  розповів Роман Прокопів про тенденції серед відвідувачів бару. – Зараз п’ють менше, але дорожчий і якісніший алкоголь. Серед коктейлів особливо популярні класичні міцні коктейлі Negroni, Old Fashion, Pornostar.

Лайфхак від шеф-бармена, як не мати похмілля: на бокал вина, на коктейль чи 50 г міцного алкоголю рекомендовано споживати склянку негазованої води. Похмілля – ніщо інше, як зневоднення організму.

Послуги бару: “Ставлю всім” – коли один гість замовляє випивку для всіх у барі; коктейлі take away – гарно закорковані коктейлі-сувеніри з необмеженим терміном зберігання, бо готують їх лише зі спиртного – без соків, сиропів тощо: Negroni, Manhattan, Boulevardier, Angel Face (місткістю по 100 і 200 мл). Коктейльний лайфхак: стограмові зручно брати навіть у літак.

Меню представлене авторськими коктейлями, класичними – за найстарішими відомими рецептурами, коктейлями “New generation” та безалкогольними. Для поціновувачів “чистих” напоїв теж є широкий спектр позицій. Мають попит наливки 8 смаків з витримкою від 3 місяців, які виготовляють у Тернополі. Інгредієнти всіх коктейлів і страв можна переглянути в Insta-меню.

Їжа представлена закусками, супами, стартерами, салатами, основними стравами з 13 додатками та 13 соусами для варіації смаків, десертами. Цікава позиція “Сніданок весь день”, вартістю 67 грн, куди входять яйця, ковбаски, бекон, картопляні крокети, тости, моцарела, помідор, сирний соус – завважки 440 г.

Редакція рекомендує:

Бургер-гриль, виконаний із свіжої булочки, телятини, листя салату, помідорів, моцарели, корнішонів, соусу-блючіз, соусу гриль і гірчиці. Бургер подають з картоплею-фрі.

Авторський коктейль Duchesse sour із солодким смаком стиглої груші, з яскравою горіховою нотою, яку створює бітер (коктейльний парфум для підсилення смаку), після коктейлю залишається присмак сухофруктів. Подається у склянці, яка повторює форму груші. Міцність 18-20 градусів. Найкраще до цього коктейлю, за версією шеф-бармена, підходять роли з прошуто з вершковим сиром.

Підготувала Ірина Юрко.

Фото авторки.

 

Коментарі вимкнені.