Ліквідація бізнесу по-українськи

Відкрити власну справу в Україні можна навіть за день. Але, щоб закрити її – потрібно мінімум кілька місяців.

Наш герой йде до податкової по довідку, що державі нічого більше не винен. Підприємець, який шукав клієнтів для страхових, восени вирішив свій маленький бізнес закрити. І був шокований. У пенсійному фонді вибір – платіть штраф або «купуйте канцтовари», так тепер називають хабар. І це після того, як вже місяць витратив, підписуючи довідки.

А починається процедура ліквідації з відділу реєстрації. Спочатку все просто – написати заяву, заплатити за оголошення у газеті і забрати бланки довідок. Однак, вже тут затримки – видати їх мають право за кілька днів. Та й потрапити до реєстратора проблема – приймають всього два, а черга з сотні людей з самого ранку. Хочеш бути серед перших – плати. Довідок не багато, до 8. Однак, щоб кожну зробити, обійти потрібно купу кабінетів. А вони працюють в різний час і в різні дні. Коли доходить до аудиту – знову проблеми. За статистикою, в країні 6 мільйонів підприємців. Майже половина з них – неактивні або банкрути, кажуть у державному комітеті підприємництва. І після прийняття нового податкового кодексу невдахи кинулися закривати бізнес. Адже замість попередніх 200 нині мають щомісяця платити по 500 гривень. Тому вже розробили законопроект і подали на розгляд Кабміну. Ліквідацію проводити через єдине вікно, скоріше і дешевше. Чиновників, які затягують процедуру – штрафуватимуть.

У податковій кажуть – процедура ліквідації навіть простіша, ніж у багатьох країнах. Адже серед підприємців – багато нечесних, які намагаються не виплатити своїм працівникам чи кредиторам борги. Наталія Калініченко, начальник управління реєстрації та обліку платників податків: «Якщо ви працюєте найманим працівником у фізичної особи підприємця і він прийде до державного реєстратора і каже – я припиняю діяльність, але при цьому ця людина вже 5 місяців не виплачувала зарплату працівникам, є відмова». У нашого героя, як і в багатьох інших, боргів так і не виявили. Однак, пройшовши всю процедуру, він твердо вирішив – ніколи не займатися підприємництвом.

ICTV

Коментарі вимкнені.