На голодному пайку – сім тижнів…

«Якщо зазвичай з’їдаєте по півсвині, обмежтеся 100-грамовою відбивною», – радять лікарі. Але повністю вилучати м’ясо з меню не рекомендують

7 березня почався Великий передвеликодній піст, який триватиме до 23 квітня. Крім духовного очищення, він передбачає також тілесне утримання. Християнська церква закликає віруючих не їсти м’яса, риби, яєць, не пити молока і не вживати спиртного. Сідати за обідній стіл рекомендують лише раз на день (у вихідні – двічі). Якщо піст припадає на свято, можна дозволити собі зайвого. Наприклад, у Лазареву суботу знімається табу на ікру, а на Благовіщення та у День Входу Господа в Єрусалим дозволяється їсти рибу. На голодному пайку доведеться відсидіти сім тижнів (48 днів).

Будь-який священик скаже: краще попостити кілька днів, але за усіма правилами. Вилучати з меню скоромні продукти не можна вагітним жінкам, матерям, що годують, дітям, важко хворим, людям похилого віку, тим, хто багато подорожує… Якщо ви – людина віруюча, молода і здорова, гріх не засвідчити свою відданість Богові. Але як витримати піст, коли і на роботу доводиться щодня ходити, і хатні обов’язки виконувати?

“Піст – це обмеження, а не виключення. Головна мета – побороти схильність до ненажерства, – каже лікар-дієтолог Борис Скачко. – Якщо зазвичай з’їдаєте по півсвині, обмежтеся 100-грамовою відбивною. Бо який сенс їсти траву, а потім виходити на вулицю і грабувати людей?”. “Під час посту, – радить лікар, – позбувайтеся шкідливих звичок – залежності від цигарок, алкоголю, наркотиків. А от голодувати не раджу. Подивіться, які тепер ціни на продукти! Навряд чи пересічний українець може дозволити собі їсти м’ясо щодня. Крім того, організм після зими виснажений. Якщо не будете їсти м’яса, риби, яєць і молочних продуктів, дуже скоро підірвете здоров’я. Молочні продукти – це джерело кальцію. Без кальцію кістки “розсипатимуться”. Рослинні – джерело калію, а калій має властивість вимивати кальцій. Тому щодня мусите з’їдати хоча б одне яйце, по шматку риби або білого м’яса, випивати по склянці молока, кефіру, ряжанки або йогурту. До речі, у яйцях міститься лецитин, який живить мозок. У рослинних продуктах лецитин знайти важко. На сніданок рекомендую їсти яйця, рибу або птицю. На вечерю – сир (молочні продукти не засвояться, якщо вживати їх до 13.00 – нирки виведуть “зайвий” кальцій разом із сечею). Налягайте на грецькі горіхи – вони містять жири і білки. Рослинні білки погано травляться, тому крупи не змішуйте: рис – окремо, вівсянка – окремо… Простежте, щоб з вашого раціону не зник хліб. Цей продукт – не фаворит обіднього столу, але без нього здоровим не будеш. Надавайте перевагу пісному тісту. Щонайменше дві страви на день мусите присмачити рослинною олією. Якщо вилучити її з меню, застій жовчі гарантований. Може розвинутися жовчнокам’яна хвороба і дискінезія жовчовивідних шляхів. До бобових додавайте прянощі, щоб активізувати виділення шлункового соку. Заодно – “приведете до тями” нервову систему”.

“Без м’яса 48 днів можна протриматись, – переконана лікар-дієтолог Ірина Буткевич. – Не уявляєте, скільки смачних вегетаріанських страв можна приготувати! Основу раціону повинні становити горіхи, бажано грецькі та фундук, і бобові, квасоля або соя. Білок з цих продуктів засвоюється гірше, але якщо грамотно підійти до формування меню, дефіциту білка не відчуєте. Головна помилка тих, хто постить, – на Великдень намагаються надолужити згаяне. Починають налягати на свинину, шашлики “пакувати”. Так можна і панкреатит нажити! Не раджу постити вагітним, жінкам, які годують груддю, онкохворим, людям з важкими шлунково-кишковими недугами та пацієнтам після оперативних втручань. Усім іншим піст піде тільки на користь!”.

“Але тільки не строгий, – нагадує лікар-гастроентеролог Любов Бойко. – Після Великодня у лікарнях ніде яблуку впасти: у пацієнтів загострюються хронічні панкреатити, холецистити, жовчнокам’яна хвороба, гастрити та гастроколіти. Навіть якщо ви – абсолютно здорова людина (а такі “екземпляри” зустрічаються рідко), не тіште себе ілюзіями: якщо за день наїстеся на тиждень вперед і заллєте усе це алкоголем, гарантовано заробите гастрит”.

“Від посту ще ніхто не вмер. Але їжа, яка містить мало білків, не приглушує відчуття голоду, – каже лікар-терапевт Марія Ахмад. – Голодна людина – зла людина. Такій важко втриматися, щоб не вколоти ближнього критичним зауваженням. Крім того, небілкові продукти провокують здуття кишечника, порушують роботу підшлункової залози та подразнюють слизову шлунка”,- додає лікар.

Коментарі вимкнені.