Тернополяни можуть скаржитися в управління екології, якщо в місті палять листя чи гуму

Останні погожі осінні дні нерідко бувають зіпсовані нестерпним запахом диму.  Недобросовісних тернополян не лякають ані штрафні санкції, передбачені законодавством України, ані загроза для здоров’я  – свого та оточуючих людей.

Головною проблемою сьогодні є несанкціоноване спалювання листя,  однак скаржаться тернополяни і на факти спалювання твердих побутових відходів. Зокрема, жителі мікрорайону БАМ, де розташовано чимало СТО, скаржаться на те, що часто бувають свідками спалювання гумових коліс. Щоправда останні стали «грамотними», і щоб не нариватися на зустрічі зі правоохоронцями спалювання сміття здійснюють вночі. Їдкий дим потрапляв у вікна жителів декількох будинків на проспекті Злуки    на протязі майже цілого літа, однак вони так і не зуміли знайти установу, яка їх захистить. Тому зараз вкотре зателефонували до редакції,  адже потерпають від очікування подальших спалювань, від смороду яких не захищають навіть щільно закриті вікна.

Днями на телефон редакції  інтернет-видання «Погляд» зателефонував наш читач і повідомив, що став свідком того, як сміття спалюють самі працівники «жеку».  Ми намагалися дізнатися, куди звертатися тим, хто став свідком спалювання сміття  будь-якого походження.

Начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Володимир Болєщук вкотре нагадав, що спалювання сміття згубно впливає на здоров’я людей.

– Спалювати листя в населених пунктах категорично заборонено. Тернопіль не виключення. Законодавством передбачено штраф від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян для порушників. Я, як начальник управління ЖКГ, неодноразово на цьому наголошував. Дим від горіння дуже шкідливий, містить небезпечні сполуки. Тому управління ЖКГ контролює наші підприємства, а також інші організації, щоб спалювання листя не відбувалось на території міста.

Зараз зібране листя та суху траву відвозять в район Микулинецького кладовища, де все перегниває природним способом. В нас для цього є достатньо робочої сили і техніки.

На даний момент випадків спалювання листя у Тернополі не зафіксовано, скарг не надходило. Втім, якщо хтось побачить порушників, які вирішать самі позбутись опалого листя таким чином і його палитимуть, то я прошу повідомляти про ці факти. Цих людей треба штрафувати, щоб вони не забруднювали навколишнього середовища і не ризикували своїм здоров’ям та здоров’ям інших тернополян.  Я прошу свідків такого поводження з листям звертатися у відділ благоустрою та екології, в управління ЖКГ, за номером – 52-58-48. – повідомив він.

Начальник державного управління охорони навколишнього природного середовища в Тернопільській області Орест Сінгалевич  також порадив відразу звертатися до управляння екології. Щоправда роз’яснив, що при виявленні фактів спалювання сміття варто звертатися до екологічної інспекції за номером телефону 25-95-82.

– Протягом сезону вегетації на листковій поверхні акумулюються різноманітні відходи від процесів життєдіяльності, зокрема – вихлопні викиди від автомобільного транспорту, важкі метали та ін. Якщо спалювати таке листя – то ці всі шкідливі речовини, що накопичилися у листі, потрапляють в атмосферу. І, хоча начебто, довкілля стало чистішими (бо листя зібране і спалене), однак насправді, люди таким чином завдають непоправної шкоди самим собі. Адже  те, що ми вдихаємо після спалювання являється не лише одним із основних алергенів, але й містить канцерогенні речовини, що провокують онкологічні захворювання.

У випадку ж  спалювання резини – то це взагалі абсурдний злочин. Адже такі хімічні сполуки, які утворюються  в димі, надзвичайно шкідливі, і здатні згубно впливати на людське здоров’я.

Цього року ми особливо строго поставились до цього запитання, тому варіанти того, що спалюванням можуть займатися самі працівник ЖКГ, фактично виключені. На усіх зборах ми застерігаємо їх від таких дій. То ж, якщо жителі міста переконані/, що спалюванням займаються саме представник ЖКГ – повідомляйте про ці факти, винні обов’язково будуть притягнені до відповідальності. І в випадках, коли бачите спалювання будь-якого походження , у будь-яку пору доби – повідомляйте у екологічну інспекцію.  Ми намагатимемось вирішити цю проблему, зони, які перебувають під впливом диму, ми триматимемо під контролем, – повідомив Орест Сінгалевич.

Ольга Терещук, Зоряна Биндас, “Погляд”

Коментарі вимкнені.