Тернополянину запропонували вакансію, якої не існувало

Поскаржитись на послуги центру зайнятості можна, зателефонувавши в приймальню за номером 52-42-33. Працівник служби з’єднає вас із відповідальним у цій справі, – пише «20 хвилин»

– Мене не хотіли поставити на облік в центрі зайнятості Тернополя, – каже тернополянин Олександр Бойко. – Довелося вбити чимало часу і своїх нервів.

Спеціаліст служби одразу не хотіла реєструвати чоловіка, бо він має лише тимчасову реєстрацію у Тернополі.

– Вона радилась зі співробітниками, потім кудись ходила…Таке ставлення мене обурило, – продовжує пан Бойко. – Але врешті мене зареєстрували.

Потім чоловіка направляли на підприємство на вакансію підсобного робітника, але коли він туди приходив, то з’ясовувалось, що такої вакансії не було взагалі, а набирали охоронців.

– До того ж, на роботу вже взяли хлопця і мені відмовили, – каже Олександр Бойко. – Після цього мені дали направлення на роботу сортувальника, але коли виписували направлення, то я не подивився на те, що було написано у папері. Побачив вдома, що пропонована вакансія – пакувальник. Ну для чого так обманювати?

“Інколи виникає плутанина..”

У центрі зайнятості пояснили, що інформацію про вакансії надають підприємства в електронному вигляді. Але інколи виникає плутанина.

– Можливо це була помилка роботодавців. Спеціалісти не можуть бути впевненими, що така посада існує, – пояснює директор Тернопільського обласного центру зайнятості Петро Химейчук. – Хоча можуть помилятись і наші спеціалісти. Адже за один день вони приймають від 30 до 50 людей.

А от поставити на облік цього безробітного працівники були зобов’язані, і після консультацій з колегами вони це зробили.

Найчастіше скарги – від освічених

Загалом зі скаргами на роботу центрів зайнятості найчастіше звертаються люди з вищою освітою, продовжує Петро Химейчук. Це – вчителі, зокрема філологи. Вони хочуть знайти роботу за фахом, але саме таких вакансій немає. Тоді їм пропонують або інші вакансії, або ж перекваліфікацію. А на це не всі погоджуються, тому і скаржаться.

– Безробітних із вищою освітою по місту – 70%, а по області ця цифра становить 48 %, – говорить пан Химейчук. – Це добре, що людей з вищою освітою є так багато. Адже зростає інтелектуальний та освітній рівень населення. Але такій великій кількості безробітних, як у нас, важко знайти роботу.

Також нелегко підібрати роботу і людям з високою заробітною платою. Вони шукають місце роботи з платою не меншою, як була на попередньому. Від таких категорій безробітних також бувають скарги, зауважив директор центру зайнятості.

– У нашій області великою вважається зарплата від 1500 до 2000 тисяч гривень. Зараз до нас звертаються люди, в яких була така зарплата і вища. В основному це працівники банків, які попали під скорочення. Їм важко знайти відповідну роботу, – розповідає Петро Химейчук. – Якщо такі безробітні погоджуються на роботу з нижчою зарплатнею, то ми допомагаємо їм у пошуку.

Відправляють на навчання

На восьмий день після того, як безробітний став на облік у центр зайнятості і жодна з запропонованих вакансій не підійшла, йому надають статус безробітного.

– Тоді він має право піти вчитись чи перекваліфіковуватись на іншу професію, – розповідає начальник відділу організації профнавчання Микола Мудрик. – Вартість навчання оплачує служба зайнятості. Якщо безробітного направляють в інше місто на навчання, то йому повністю оплачують проїзд та проживання. На цей період він отримує допомогу по безробіттю. А спеціалісти контролюють, чи людина справді навчається.

Загалом навчання може тривати від одного до трьох місяців. Далі безробітному шукають роботу за новопридбаним фахом.

– На курсах можуть навчати на робітника котельні, працівника цукрового заводу або коваля ручної роботи, – зауважує пан Мудрик. – До речі, віднедавна такі послуги надають навіть інвалідам.

.

Коментарі вимкнені.