Вісім сміттєвих контейнерів “оточили” дитячий садок у Тернополі

Батьки, які водять малят у дитсадок №36, кажуть, що контейнери зі сміттям стоять поруч із дитмайданчиком. Зараз відходи звідти розносять птахи та вітер. Коли потеплішає, додасться сморід. У жеку кажуть, що іншого місця для контейнерів немає.

Вісім сміттєвих контейнерів “оточили” дитячий садок №36, що на вул. К.Савура.

Заклад межує з кількома багатоповерхівками. Їхні мешканці й викидають побутові відходи у ті баки. Директор жеку запевняє, що іншого місця для контейнерів у тому мікрорайоні немає. Тому забрати їх від садочка – нікуди.

Діти вже часто хворіють

Батьки, які водять дітей у садок, скаржаться, що їм щодня доводиться проходити повз контейнери зі сміттям.

– Узимку хоч не чути смороду від смітників, – розповідає Оксана Ільницька. – Із жахом чекаю на потепління. “Аромати” від відходів тоді переб’ють будь-які запахи весни.

До того ж, контейнери зі сміттям не закриваються. Тому вітер розносить весь непотріб територією садочка. Сміття не завжди забирають вчасно. Його розтягують собаки та птахи.

– Коли вітер, то над головами літають поліетиленові пакети. Часто під ногами валяються кістки та обгортки від продуктів, – продовжує мати чотирирічної вихованки садочка Оксана Пелех. – Коли тепло, дітки йдуть у садок, прикриваючи носики ручками. Моя Ілонка, коли була маленькою, навіть очі заплющувала.

Батьки стурбовані, що у разі повторення “сміттєвої проблеми” те місце стане “раєм” для різних мікробів та бактерій. Більше того, пані Пелех припускає, що вже тепер відходи зумовлюють часті вірусні захворювання у дітей.

– Це ненормально, коли під ногами – використаний туалетний папір чи презервативи, – обурюється мати п’ятирічного Арсена. – Невже не можна перенести контейнери подалі?

Смітники, як бачив наш кореспондент 11 березня, “оточили” дошкільний заклад з трьох сторін.

– Чому наші діти мають милуватися відходами та нюхати сморід? – запитують батьки. – Нехай жек поставить контейнери в інше місце та обгородить їх.

Просила жек забрати смітники і завідуюча садочка Людмила Пухонто.

– Це було ще влітку, коли у місті були проблеми із вивезенням сміття, – пригадує вона. – Тоді ми сфотографували всі контейнери та показали в жеку. Розмови не вийшло. Вони порадили, щоб наші двірники ретельніше виконували свою роботу.

Треба 15 метрів

Між смітником і житловим будинком має бути віддаль 15 метрів, розповіли у відділі комунальної гігієни обласної санепідемстанції. Така ж відстань має бути між контейнерами та дитмайданчиком.

– За санітарними нормами, місце для сміття має бути відгородженим, – пояснює завідувач відділу Лідія Блажкевич. – Якщо контейнери належать житловим будинкам, жек повинен знайти інше місце для розміщення відходів.

Незадоволеним вона порадила звернутися з письмовою заявою в міське управління житлово-комунального господарства та екології.

– Представники комунальних служб разом із працівниками санепідемстанції створять комісію, щоб визначити, чи є порушення, – продовжує пані Блажкевич. – Раніше у багатоповерхівках були сміттєпроводи. Але їх закривали, щоб не розмножувалися щурі. Тепер з’явилися нові проблеми — брак місця для контейнерів із сміттям.

“Люди не будуть носити сміття за 200 метрів…”

Забрати контейнери зі сміттям подалі від дошкільного закладу – неможливо, каже директор КЖЕП “Житловик” Анатолій Дмитришин.

– Іншого місця для відходів просто немає, – пояснює співрозмовник. – Цей мікрорайон – старої забудови, тому тут немає де розбігтися. Не поставлю ж я їх у підвалі! Якщо встановити смітники за 200-300 метрів від будинків, відходи туди ніхто не носитиме.

Зменшити кількість контейнерів у тій місцині жек також не може. Адже баки встановлюють із розрахунку на певну кількість мешканців.

– Контейнери стоять біля садочка вже більше шести років. Раніше проблем із ними не було, – продовжує пан Дмитришин. – Сміття тепер вивозять вчасно, тому відходи не залежуються.

Директор жеку впевнений, що баки насправді не заважають вихованцям садочка.

– Контейнери зі сміттям розміщені на прибудинковій території, а не у межах дошкільного закладу, – пояснює чоловік. – Зрештою, батьки можуть водити дітей через центральний вхід, а не повз смітники. Там навіть немає спеціальної заасфальтованої стежки.

20 хвилин

Коментарі вимкнені.