Вплив погоди на злочинців – чим тепліше, тим більше насильства

Упродовж століть детективів цікавить питання – як погода впливає на злочинність. Гамбурзькі криміналісти кажуть, що знайшли відповідь, проаналізувавши статистику злочинів і погодні умови.

 

Думки про вплив погоди на людей і скоєння злочинів не нові, зазначає кримінолог Андрeас Ломаєр, котрий керує відділом боротьби зі злочинністю у гамбурзькій поліції.

Щоденний прогноз погоди нині є невід’ємною складовою роботи поліції, службові інструкції навіть вимагають звертати увагу на погодні умови, даючи оцінку ситуації. Аби з’ясувати, як різнa погодa впливає на поведінку злочинців, Андреас Ломаєр дослідив статистику протиправних дій – йдеться про гігантський обсяг даних.

Чіткі закономірності

Криміналіст дійшов висновку, що не всі види злочинів залежать від погоди. Наприклад, на частоту пограбувань, крадіжок у крамницях, викрадення машин, шахрайство та злочини, скоєні у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння це ніяк не впливає. Натомість випадки злочинів, скоєних з особливою жорстокістю, зокрема, хуліганство, завдання тілесних пошкоджень навпаки частішають за певних погодних умов. «Чим тепліше, тим більше випадків насильства. Статистика дозволяє відносно точно вирахувати – за підвищення температури на один градус за шкалою Цельсія стається  на 0,7 більше злочинів на день», – каже Андреас Ломаєр. Якщо ж взяти до уваги не лише температуру повітря та вологість, а й конкретний день тижня, то можна одержати ще точніший прогноз криміногенної ситуації.  «Так, сонячної теплої суботи у серпні варто очікувати 82 випадки насильства, а прохолодної сірої днини, скажімо, у вівторок у березні таких злочинів буде тільки 51. Це не така вже й незначна різниця», – зауважує криміналіст.

Традиційні злочини у теплу пору року

Так само і випадки сексуального насильства частішають за теплої погоди. Тут простежується чітка динаміка – чим тепліше стає, тим більшою є небезпека для жінок. Традиційним злочином  для теплої пори року Андреас Ломаєр називає також крадіжку велосипедів: «Холодної дощової неділі у березні ми би мали 19 вкрадених велосипедів, тоді як у теплий четвер у червні таких випадків було б 63».

Прослідкувати взаємозв’язок погоди і пограбувань домівок складніше. Єдине, що встановлено точно, чим коротший день – тим більше таких крадіжок, зокрема, за гарних погодних умов. «Подовження темряви на годину приносить на день приблизно на одну крадіжку зі зламом більше. Натомість коли холоднішає, таких випадків меншає. Коли випадає сніг, то на день фіксується  приблизно на шість таких злочинів менше», – розповідає поліцейський.

Підбиваючи підсумки, можна сказати, що злочинці полюбляють темряву і тепло. Так, наприклад, в ніч з 31-го  січня на перше лютого цього року, коли було особливо холодно,  на весь Гамбург припало лише  дві крадіжки дзеркал в автомобілях і один напад на сарай.

Коментарі вимкнені.