За спалювання сухої трави навесні тернополяни можуть позбутися волі

Звернення Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології з приводу необхідності захисту довкілля від весняних підпалів.
Дорогі брати і сестри! В черговий раз звертаємось до Вас із закликом відмовитись від шкідливої звички підпалів сухої трави, листя та інших рослинних залишків, адже кожен підпал завдає шкоди довкіллю, знищує живу природу і спричинює негативні наслідки для людей.На підпалених територіях, як наприклад луках, пасовищах, чи посеред незайманої природи, вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів.Вогонь руйнує гумус, гинуть ґрунтоутворюючі організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах і допомагають рослинам засвоювати корисні речовини, що в свою чергу призводить до погіршення якісного стану ґрунтів і, як наслідок, до зниження
урожайності присадибних ділянок та сільськогосподарських угідь. На перший погляд невинні спалювання сухої рослинності можуть призвести до масштабних степових та лісових пожеж, досягнути рівня надзвичайної ситуації, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей. Вогняна стихія поглинає на своєму шляху все живе. Гинуть рослини, комахи, молодняк звірів та птахів. Регулярні підпали призводять до зменшення біорізноманітності та порушення природної рівноваги. Знищується унікальна заповідна рослинність.

Під час горіння листя та інших рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають aлергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань. Часто до вогню попадає різне сміття, що істотно підсилює рівень забруднення повітря і збільшує шкоду для здоров’я людей.

За самовільні підпали сухої рослинності передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Відповідно до ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, – випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у сумі від 170 до 340 грн., а на посадових осіб від 850 до 1190 грн. За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 340 до 680 грн., на посадових осіб від 1190 до 1700 грн.

Відповідно до ст. 245 Кримінального Кодексу України, – знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – караються штрафом від 5100 до 8500 грн. або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті ж самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

З огляду на злочинний характер і широкий спектр негативних наслідків підпалів сухої рослинності просимо відмовитися від цієї згубної звички та докласти всіх зусиль, щоб цього не робили й інші. Необхідно взяти до уваги, що найбільш дружнім до довкілля видом утилізації опалого листя та інших рослинних залишків є компостування.

В особливий спосіб звертаємось до душпастирів з проханням ознайомити вірних з текстом даного звернення, а також сприяти поширенню інформації про шкідливість спалювання сухої рослинності та сміття в межах своїх парафіяльних громад.

п. д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології

Коментарі вимкнені.