На Тернопільщині замість збанкрутілого заводу відкрили інший
Нове виробництво «Рентком Тернопіль» з переробки сої запрацювало у селі Дзвиняч Заліщицького району на Тернопіллі. Раніше тут був комбікормовий завод, який збанкрутував. Нові власники обладнали у цехах виробничу лінію, яка на виході дає олію і макух. Це підприємство співпрацює з буковинськими аграріями і буде переробляти щодоби до ста тонн сої. Обладнання першої лінії харківського виробництва.
Степан Кобіс, директор заводу з переробки сої «Рентком Тернопіль»: «Олії ми маємо 150 кг. І 850 кг. Макухи, яка йде на корм птиці, свиням і худобі. Олія ж, йде на потреби промисловості, на біопаливо, на виробництво фарби».
Одна виробнича лінія дозволяє переробляти 20 тон сої на добу. Обслуговують її кілька операторів. Вони стежать за температурою і роботою вузлів. Механіки кажуть, згідно з технологією на усунення несправності відводиться 10 хв., але поки що зупинок лінії не було.
Іван Денис, оператор виробничої лінії: «За температурою треба слідкувати. Вона немає перевищувати 120 градусів, інакше соя горітиме».
Підприємство планує у цьому році запустити ще три лінії переробки. За добу перероблятимуть до ста тонн сої. Виробничники хочуть скористатися близьким розташуванням підприємства до площ вирощування сої, яких вдосталь на Буковині. Перші домовленості є у Кіцманському, Заставнівському і Кельменецькому районах.
Соя на ринку тільки дорожчає. Зараз тонна сої коштує 8 з половиною тисяч грн. Багатші агрофірми сою тримають у складах аж до весни, щоб дорожче продати. Таким чином власники заводу сподіваються, що виробництво буде завантажене увесь рік. Такі підприємства вже мають успішний досвід роботи у Львівській області.
Коментарі вимкнені.