Депутати ледь не “зарубали” 5 мільйонів на торфовище

З метою відновлення виробничої діяльності Шумського торфозаводу державний концерн “Укрторф” готовий інвестувати в тернопільське підприємство близько 5 млн. грн.

Від області ж вимагається лише виготовити проектно-кошторисну документацію на відбудову цеху, який два роки тому був закритий через аварійний стан. Цей мізер депутати ледь не “зарубали”, бо знаходили безліч причин, щбо не виділити необхідних 160 тис. грн.

Керівництво ДП “Шумського торфобрикетного заводу” просило в “області” 160 тисяч гривень, які б стали відправною точкою у відновленні одного з двох заводів у Шумську, на якому донедавна працювало 100 мешканців району.

– Підприємство було закрите в результаті аварійного стану. Обвалились панелі перекриття. Це 4-поверховий будинок, у якому були розташовані устаткування, важкі металеві конструкції тощо. Остання проектна група боялася ходили по заводу. Уявіть собі, що ще 2 роки тому в ньому працювали люди, – зазначив директор заводу Віктор Грицалюк.

Наразі директор, або начальник над сторожами, як він себе назвав, розповів, що з початку 2010 року підприємство методом самовивозу покупцям реалізувало 15 тис. тонн торфокрошки для виготовлення торфобрикету ціною 11(!) грн. за тонну. В той же час пан Віктор уточнив, що торфобрикет сусідній Смизький торфозавод реалізовує по 340 грн. за тонну.

– Велика частка дошкільних навчальних закладів, закладів культури та охорони здоров’я Шумського та Кременецького районів, – розповів перший заступник голови ОДА Василь Коломийчук, – використовують для опалення приміщень торфобрикети, які на даний час закуповують на Смизькому торфозаводі, що на Рівненщині, а тому відновлення роботи заводу в Шумську є врай необхідним.

Після довгих дебатів депутати облради спершу вирішили за недоцільне виділяти з бюджету гроші на вищенаведені потреби. Як аргумент наводили те, що дирекція не має бізнес-плану виходу підприємства з кризи, що завод не належить до власності територіальних громад області, відповідно впливу на його керівництво в разі неефективної роботи з боку облради немає жодного тощо.

Так воно насправді чи ні, важко однозначно відповісти, однак правдивими видаються слова депутата із фракції Партії регіонів Ярослави П’яли, яка зазначила, що окремі політичні сили заводять це питання у політичну площину. Нагадаємо, що Шумський район повністю підконтрольний провладній політичній силі, а голова райради і заступник представляють Партію регіонів, що може не подобатися представникам найбільшої фракції в облраді ВО “Свобода”. Принципова позиція останньої виявилася нетривкою і наприкінці сесійного засідання фракцію ВО “Свобода” таки вдалося “дотиснути” і це питання, а з ним і сподівання великої кількості шумчан на нові робочі місця та альтернативне дешеве паливо таки було прийнято.

Андрій Кучерук, НОМЕР ОДИН

Коментарі вимкнені.