Горілка подорожчає на 10 гривень?

«Обсяги виробництва спиртного за перші чотири місяці 2011 року скоротилися порівняно з аналогічним періодом 2010-го на 25,6% – з 11,7 до 8,7 млн. дал», – повідомляє Держкомстат України. Виробництво лікеру, солодких наливок, спиртових настоянок та інших міцних напоїв впало на 9% – з 3,3 до 3 млн. дал; пива (зокрема безалкогольного та з вмістом алкоголю менше 0,5%) – з 81,7 до 81,2 млн. дал. Лише коньяк продемонстрував позитивну динаміку – обсяги його виробництва зросли на 37,5%, з 0,8 до 1,1 млн. дал. У зв’язку з падінням обсягів виробництва асоціація “Укргорілка” та сім виробників алкогольних напоїв звернулися до Кабміну з вимогою підвищити мінімальну роздрібну ціну на півлітрову пляшку оковитої на 55,3% – з 17,96 до 27,9 гривні.

Виробники нелегальної продукції за рахунок несплати податків реалізовують товар за демпінговими цінами. Якщо будуть діяти цінові обмеження, виробники, що працюють “набіло”, отримають хоч якісь економічні гарантії», – мотивують своє рішення виробники.

У жовтні 2009 року уряд підвищив мінімальну ціну акцизного збору до 42,12 гривні за літр 100% спирту. Вартість чистого спирту зросла із 70 до 135 гривень за дал, а склотара подорожчала на 20%. Рентабельність виробництва впала у середньому на 5%. Виробники переконані: постійно стримувати підвищення цін за рахунок скорочення рентабельності неможливо. Якщо так піде далі, легальних виробників витіснять з ринку виробники дешевого “лівого” спиртного. За підрахунками експертів, тіньовим є 40-70% вітчизняного ринку алкоголю. І зацікавлені у процвітанні нелегального бізнесу також контролюючі органи, які отримують з кожної проданої “лівої” пляшки свій відсоток.

 

Лише у Києві та Київській області горілку що оптом, що вроздріб продають за цінами, удвічі нижчими за ті, які затвердив Кабмін. Збувають таку продукцію як мінімум на п’яти ринках, і виторги реалізатори мають колосальні. Якщо брати товар оптом, пляшку горілки можна придбати за… чотири гривні! Демпінгова ціна — виправдана, якщо оковиту виробляють у промислових масштабах, якщо податки не сплачують, якщо сировиною для виробництва продукції є дешевий нелегальний спирт, а частка «акцій» підпільного заводу належить «людям при владі», які активно лобіюють підвищення цін на алкогольні акцизи.

«Якщо пошукаєте, знайдете у Львові купу торгових точок, де продають горілку на розлив — по дві гривні за 100 грамів, – каже директор департаменту маркетингу компанії «Алеф-Віналь» Анатолій Коган. – Навіщо платити за півлітра 18 гривень, якщо можна вкластися у десятку? Ціни наче з глузду з’їхали. На дніпропетровських ринках за кілограм ранньої полуниці просять 35-40 гривень, а молоду картоплю продають по 25-30 гривень за кілограм. Сім’я з’їдає за тиждень три кілограми картоплі і 2-3 кілограми полуниць. А ще треба чай купити, масло, ковбасу, сир — стандартний споживчий кошик. Скажіть, родині, що живе від зарплати до зарплати, вистачить грошей на вино, коньяк, лікер? Може, ще чоловік якось порятується — витягне із заначки кілька гривень і купить «чекушку» дешевої горілки. У такий спосіб формується відповідна культура вживання алкоголю… Підняти мінімальні роздрібні ціни на спиртне — антиринковий захід. Але без цього — ніяк».

«Мінімальну роздрібну ціну на горілку хочуть підняти, щоб вирівняти конкуренцію з нелегальними виробниками. Мінімальна ціна є об’єктивним відображенням фактичних затрат, – переконаний генеральний директор «Українського бюро винограду та вина» Володимир Демчак. – Уряд обмежив мінімальну вартість півлітра горілки – 17,96 грн. Але таких цін у магазині не знайдете, бо є ставка акцизного збору, і вона — досить висока. Легальна горілка — не кожному українцеві по кишені. Хоча ринок нарешті заспокоївся. Зараз він схожий на той, що мали на початку 2008 року. Потроху відновлюється купівельна спроможність населення, у людей з’явилися «зайві» гроші. А коли є гроші, зникає страх. Не думаю, що завтра усі побіжать скуповувати горілку ящиками, зачувши, що вона подорожчає на кілька гривень», пише газета ВЗ.

Коментарі вимкнені.