Іноземні спецслужби Тернопіллям цікавляться?

Уперше з часу призначення на посаду начальника управління Служби безпеки України в області полковник юстиції Ігор Вінницький зустрівся із журналістами. Привід був святковий: 19 років тому Верховна Рада прийняла Закон «Про Службу безпеки України», визначивши її завдання, компетенцію, принципи роботи. Відтоді 25 березня для працівників вітчизняної спецслужби й став датою професійного свята. Ігор Олександрович і скористався нагодою через мас-медіа привітати особовий склад управління, його ветеранів: «Щиро зичу всім родинного щастя, міцного здоров’я та миру, звершення всіх життєвих задумів, невичерпної енергії, творчої наснаги для подальшої плідної праці на благо українського суспільства. Бажаю добрих результатів у роботі, спокійної та мирної служби».

Він підкреслив, що колектив управління СБУ діє в межах закону і реагує на гострі проблеми, які виникають у суспільному житті, продиктовані процесами, що відбуваються в світі. Тернопілля характерне специфічними особливостями, пов’язаними з геополітичним розташуванням між Заходом та Сходом, а тому тут переплетені стратегічні, політичні, економічні інтереси різних держав. Тому спецслужба здійснює, скажімо, інформаційно-аналітичне забезпечення органів влади щодо розвитку можливих ризикових ситуацій та запобігання їм. Загалом ситуацію на Тернопіллі пан Вінницький назвав спокійною, але з «больовими точками», продиктованими загалом низьким рівнем життя краян, а матеріально-фінансове неблагополуччя, звісно, впливає на поведінку людей. Філософія? Зрештою, все має початок, а причинно-наслідковий зв’язок і дає ключ до розуміння витоків усіляких проблем, вжиття профілактичних заходів.

То на яких напрямках зосереджує особливу увагу обласне управління СБУ? Ігор Олександрович розповів, що торік було порушено 8 кримінальних справ — результат захисту економічної сфери регіону від злочинних посягань. Вдалося викрити розкрадання майже 2 мільйонів бюджетних коштів — грошей, які міг втратити агрофонд країни. Нині актуально звучить і тема землі. Співробітники УСБУ торік у шести районах викрили протиправні оборудки, було порушено 7 кримінальних справ. Також складено більше 80 адмінпротоколів на осіб, які скоїли корупційні діяння. «Таке не завжди мало матеріальний характер», — уточнив пан Вінницький, бо деколи чиновники діяли в інтересах третіх осіб, надаючи їм певні переваги. Звісно, резонансу набувають ті факти, коли йдеться про високопоставлених посадовців. До відповідальності притягнено, зокрема, двох керівників райдержадміністрацій (до речі, на одного з них за короткий проміжок часу було складено два протоколи), першого заступника голови райдержадміністрації, кількох керівників структурних підрозділів земельного відомства. Занепокоєння викликає, сказав Ігор Олександрович, послаблення контролю з боку керівників органів влади на векторі боротьби з корупцією. «А скільки корупційних схем відомо спецслужбі?» — прозвучало під час прес-конференції. «Земельні афери, посягання на бюджетні кошти, незаконне отримання благ і матеріальної допомоги», — почули журналісти «розшифровку» сфер правопорушень. А кількість способів, то «наче фантазія людини», рівень же корупції «має соціальний характер».

У сучасному світі, впевнений він, на перший план виходять питання інформаційної безпеки. В обласному УСБ створений відповідний підрозділ, котрий відслідковує певні загрози. В специфіку та деталі І. Вінницький не вдавався. Проте журналісти довідалися, що суцільного спеціального моніторингу інтернету загалом немає і в практиці управління не було випадків блокування роботи якихось сайтів. Але оперативники цікавляться інформацією, яка може мати кримінальні наслідки (зброя, наркотики, вибухові засоби, література, котра на руку терористам). При управлінні діє координаційна група Антитерористичного центру. Нещодавно в Тернополі відбулися командно-штабні навчання у форматі підготовки до «Євро-2012», під час яких відшліфовувалися дії на випадок терористичної загрози.

Чи можна уявити спецслужбу без контррозвідки… Наша область має славу аграрного регіону. Іноземні спецслужби «полюють» за державними секретами, науковим, економічним, оборонним потенціалом. То не могла не поцікавитися, чи виявляють вони інтерес до Тернопілля. З’ясувалося, що були спроби нав’язати нам так звані «брудні» технології, здатні виснажити ресурси нашого краю, зокрема, земельні. Минулоріч, довідалися журналісти, вдалося запобігти спробі із-за кордону заподіяти нашій економіці збитків на мільйони євро.

Не міліє цікавість краян до архівних матеріалів. Як сказав І. Вінницький, чимало людей звертаються в управління із заявами про доступ до архівних кримінальних справ, аби дізнатися про долю рідних, близьких.

За 19 років колектив регіонального управління оновився на 95 відсотків. Тільки цього року 27 чоловік стали кандидатами на вступ до Національної академії СБУ, ще майже 30 заявників претендують на службу чи роботу в обласному управлінні.

Підготувала Галина СІРА.

Фото Миколи ВАСИЛЕЧКА.

«Вільне життя плюс»

Коментарі вимкнені.