Інженерові недоплачують 516 гривень, вчителеві – 710, хірургу – 811, доцентові – 1145, а директору інституту – 1430 гривень

Звернувся до Комітету Верховної Ради України з питань освіти і науки щодо підтримки змін до законодавчих актів щодо введення 20-відсоткової надбавки до посадового окладу (ставки заробітної плати) педагогічним працівникам та підвищення рівня першого тарифн

Незважаючи на те, що Кабінетом Міністрів України 23 березня 2011 року прийнято Постанову «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування», наполягаю на прийнятті зазначеної норми у вигляді закону. Будь-яка постанова Кабінету Міністрів України є підзаконним актом, який як правило спрямований на забезпечення виконання законів. Підзаконні акти можуть змінюватися не тільки з приходом «нового» складу уряду, а й за інших умов.

Враховуючи те, що стаття 57 Закону України «Про освіту» носить соціально-економічний характер та регулює на законодавчому рівні питання оплати праці освітянської галузі, ми вважаємо, що встановлення будь-яких додаткових надбавок педагогічним працівникам, має регулюватися змінами до вищезазначеної статті Закону.

Результати аналізу Рахункової палати свідчать про те, що удосконалення системи оплати праці працівників бюджетної сфери на основі Єдиної тарифної сітки починаючи з 2009 року та по цей день, не відбулося.

Як відомо, з 1 квітня офіційна мінімальна зарплата в Україні зросла з 941 до 960 гривень. Це мало би стати чудовою новиною дм всіх працівників бюджетної сфери. Згідно із законом “Про оплату праці”, тарифна сітка (схема посадових окладів) формується на основі тарифної ставки робітника першого розряду. Остання ж встановлюється у розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати. Тобто з квітня автоматично мала б зрости зарплата бюджетників. Проте, насправді за основу нарахування уряд бере так званий нульовий оклад який з 1 квітня становить 625 гривень. Тобто Кабмін зробив так, що мінімальна зарплата майже не впливає на розмір виплат бюджетникам.

Наприклад, беремо техніка. У нього тарифний коефіцієнт 1,36, розрахунковий оклад, виходячи з 625 гривень нульової ставки, становить 850 гривень. Штатний оклад уряд встановив йому вищий – на рівні мінімальної заробітної плати 960 гривень. Але якби за основу, як передбачає закон, брали не 625 гривень, а “мінімалку” — 960 гривень, то, помножена на тарифний коефіцієнт 1,36, вона дала б йому зарплату 1305 гривень 60 копійок. Отже, розмір недоплати становить 345 гривень 60 копійок. Якщо провести такі підрахунки для інших професій, то вийде, що інженерові без категорії недоплачують 516 гривень, вчителеві вищої категорії — 710, хірургу вищої категорії — 811, доцентові — 1145, а директору науково-дослідного інституту — 1430 гривень. Нічого не втратили тільки прибиральники, оскільки при тарифному коефіцієнті 1 у них штатний оклад за розписом уряду все одно становив би 960 гривень.

Тому, як лідер партії “Справедливість”  наполягаю на прийнятті  змін до статті 57 Закону України «Про освіту» щодо введення 20-відсоткової надбавки до посадового окладу (ставки заробітної плати) педагогічним працівникам. Ними передбачене встановлення посадових окладів педагогічним працівникам загальноосвітніх навчальних закладів на рівні, не нижчому від середньої заробітної плати працівників промисловості, та науково-педагогічним працівникам – на рівні подвійної заробітної плати працівників промисловості, як це передбачено статтею 57 Закону України «Про освіту».

Станислав Николаенко

Коментарі вимкнені.