Митниця «добро» дає. I бере?

— Я так розумію: якщо на двадцятому році незалежності в країні зникла гречка, то уряд мусить піти у відставку? Це запитання молодого киянина вже під кінець телевізійного марафону «Розмова з Президентом» озвучив головний редактор УНІАН Олександр Харченко.

Багато хто чекав, що у відповідь Віктор Янукович просто в ефірі підпише відповідний указ. Це напрошувалося. І це був би дуже ефектний жест, і він став би справжньою окрасою ефіру. Але не сталося. Натомість Президент запевнив, що кадрові зміни обов’язково будуть. Але які й коли — так і не уточнив, залишивши політологам і журналістам обширне поле для міркувань і прогнозів.

Отже, хто може бути претендентом на відставку? За великим рахунком, хто завгодно. На думку експертів, половина уряду не застрахована від ризику відставки. Звісно, прем’єр Азаров за гречку не відповідатиме, адже можна знайти винних з профільних відомств.

На думку політолога Володимира Фесенка, Президент у найостаннішу чергу жертвуватиме прем’єром. «Гадаю, Янукович іще не дозрів для якихось кардинальних кадрових рішень. Хоча кимось пожертвувати доведеться. Жертвувати головними людьми — не зовсім правильно з тактичного погляду. Прем’єром чи віце-прем’єром жертвують, коли є якийсь серйозний привід. Наприклад, протести людей з приводу того чи іншого рішення. Не просто критика у пресі й ЗМІ, а саме протести, якийсь дуже гучний конфлікт», — зазначив політолог у розмові з «Днем».

Що ж до Тігіпка, то, на думку експертів, час його відставки поки не настав. Але, напевне, з ним розпрощаються, якщо буде привід або якась конфліктна ситуація. А от перший заступник міністра соцполітики Василь Надрага цілком може стати «підходящим» кандидатом на виліт. Більше того, його звільнення наполегливо добивається регіонал Василь Хара, котрий очолює комітет Верховної Ради з питань соцполітики й праці. Мовляв, Надрага (квота Блоку Литвина) не виправдав довіри, «фактично розвалив до кінця роботу міністерства, влаштував кадрову чехарду, прийнявши на роботу непрофесіоналів, які не можуть навіть законопроект доповісти на засіданні комітету». «Дуже багато хто проти нього, й тут іншого шляху, крім написати заяву й піти або прийняти рішення про його відставку, я просто не бачу», — вважає регіонал.

Міністр оборони Михайло Єжель також у «списку відставників». Причому мало не з першого моменту свого призначення. Останній скандал з приводу харчування солдатів теж поставили його на межу відставки, але поки Янукович утримується від радикального рішення.

А от претендентом № 1 на відставку практично всі експерти одностайно називають головного митника, ставленика комуністів Ігоря Калєтніка. Дедалі частіше від різних політиків і представників бізнесу звучать заяви, що ситуація, яка склалася на митниці, загрожує національній економічній безпеці країни. І, певна річ, — репутації.

Йде величезний потік свідоцтв підприємців про непомірні побори на митниці. Київський підприємець Андрій Романов, який займається постачанням меблів, у розмові з «Днем» повідомив, що хабарі вимагають не соромлячись. І це для того, щоб просто чесно розмитнитися.

— При розмитненні вимагають 15 тис. доларів хабара. А потім іще платіж до бюджету 60 тис. гривень. Це офіційний платіж, за офіційними документами. Якщо хабара не даси, то вимагають платити безпідставно 300 тис. гривень замість належних 60 тис. грн.

— Але Калєтнік заявляє, що наводить лад на митниці. Мовляв, імпортери не хочуть платити податки в повному обсязі?

— Це неправда. Уже роки два-три як усі платять навіть більше, ніж повинні платити. Поки економічних збитків країні завдає митниця, бо тепер вантажі підуть дійсно в обхід кордону або взагалі вантажопотік зупиниться, а з ним і платежі до бюджету. А те, що він рапортує про збільшення надходжень на 50%. То це все за рахунок поборів і вимагань прямими та непрямими методами! І більша їх частина зараз відсуджується в судах. І я так роблю. У мене зараз у суді два позови на митницю.

Звинувачення київського підприємця підтверджує й екс-голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель. «Судячи із заяв підприємців, практично в усіх регіонах України на митних постах процвітає непомірне й нічим не обмежене хабарництво. Підприємці говорять, що на Севастопольській митниці митну вартість завищують у вісім разів: з 63 тис. до 450 тис. гривень. І це після двох днів перевірок контейнерів, з повним розвантаженням, при тому, що документи в порядку!»

І ще один примітний момент: днями була затримана заступник голови Львівської митниці Клавдія Кутікіна під час отримання хабара в розмірі сім тис. доларів, які їй передавали митні інспектори. І тут, мабуть, може бути два варіанти: або Ігор Калєтнік поганий фахівець, або йому вигідно прикривати всі ці схеми.

Олена ЯХНО, «День»

Коментарі вимкнені.