Податківці Тернопільщини переводять перевірки із кількісної площини в якісну

Про якість податкових перевірок йшлося на нараді, яку нещодавно провела директор Департаменту податкового контролю ДПА України Ірина Носачова під час візиту на Тернопільщину.

У нараді взяли участь заступник директора Департаменту податкового контролю – начальник управління по контролю за фінансовими установами та операціями у сфері ЗЕД ДПА України Андрій Лахтадир, в. о. голови ДПА в Тернопільській області Володимир Михайлюк та його заступники, заступники начальників податкових інспекцій, відповідальні за проведення контрольно-перевірочної роботи, та працівники підрозділів податкового контролю юридичних осіб і контролю за фінансовими установами та контролю у сфері ЗЕД.

Ірина Носачова виклала позицію керівництва ДПС України щодо організації та проведення контрольно-перевірочної роботи податковими органами. Адже в умовах дії Податкового кодексу України вимогливість до підрозділів податкового контролю юридичних осіб та контролю за фінансовими установами та операціями у сфері зовнішньоекономічної діяльності зросла. «Тому необхідно використовувати нові підходи до організації діяльності цих підрозділів, – наголосила директор Департаменту податкового контролю, – а для цього ми обмінюємося практичним досвідом роботи, обговорюємо проблемні питання та шукаємо на них відповіді. Аби перебудувати відносини з бізнесом, в цілому в Україні значно знизилася кількість перевірок. Ми відійшли від планування перевірок за галузевим принципом. Завдяки ризикоорієнтованій системі відбору платників до перевірок до національного плану перевірок потрапляють лише ті підприємства, які мають високі ризики несплати податків. Відтак ці перевірки стали якіснішими та результативнішими».

Про результати роботи та завдання підрозділів податкового контролю юридичних осіб розповів заступник голови ДПА в Тернопільській області Ігор Шиманський. Ігор Шиманський, зокрема, зазначив, що за перше півріччя цього року податківці Тернопільщини провели 164 планові комплексні документальні перевірки та 232 позапланові документальні перевірки щодо дотримання суб’єктами господарської діяльності податкового та валютного законодавства. За результатами проведених перевірок донараховано до бюджету узгоджених податкових зобов’язань на суму понад 19 млн. грн. «У другому півріччі ми працюватимемо над покращенням результативності контрольно-перевірочної роботи, впроваджуватимемо нові підходи та методи роботи, перейдемо до кардинально нових форм взаємовідносин з платниками податків, які через призму контрольно-перевірочних заходів міститимуть не фіскальну функцію, а  сприяння та стимулювання до добровільного декларування та сплати належних сум податків, розуміння суб’єктом господарювання своєї соціальної відповідальності перед суспільством за сплату податків», – підсумував заступник голови ДПА в Тернопільській області Ігор Шиманський.

Коментарі вимкнені.