Сьогодні на Землі відбудеться сонячне затемнення

Друге в 2011 році часткове сонячне затемнення відбудеться на Землі ввечері в середу, 1 червня.

Побачити, як тінь Місяця закриває частину сонячного диска, зможуть жителі північного Китаю, східного Сибіру, російського Далекого Сходу, Кольського півострова, Ісландії, Гренландії й Канади. Про це сказано в матеріалах, опублікованих на сайті NASA.

Сонячні затемнення відбуваються, коли диск Місяця закриває для земного спостерігача Сонце. Коли конус місячної тіні торкається поверхні Землі, у цьому місці спостерігається повне затемнення. У цьому місці видно, як Місяць повністю закриває диск Сонця.

Повні затемнення відбуваються завдяки тому, що видимий (кутовий) розмір цих небесних тіл з точки зору жителів Землі збігається – він становить близько половини градуса, місяць в 400 разів менший від Сонця, але й ближчий від нього до Землі в 400 разів.

Однак сонячне затьмарення залишається досить рідкою подією й не відбувається щоразу, коли Місяць перебуває між Землею й Сонцем, тому що орбіти Місяця й Землі нахилені відносно одна одної. Крім того, досить часто конус місячної тіні “промахується” мимо Землі, і на нашу планету падає лише півтінь. Тоді на Землі відбуваються часткові сонячні затьмарення, місячний диск закриває лише частину сонячного.

У середу затемнення розпочнеться на сході Сонця в Сибіру й у північному Китаї, коли місячна півтінь торкнеться Землі о 19:25 за Гринвічем (22:25 за Києвом). Через дві години, о 21:16 за Гринвічем (00:16 четверга за Києвом), затемнення досягне максимальної фази. У цей час Місяць закриє 60,1% сонячного диска. Цю картину можна буде бачити на узбережжі Ненецького автономного округу РФ і на північному заході Кольського півострова.

Потім місячна півтінь у своїй подорожі на захід пройде через Ісландію (у Рейк’явіку можна буде бачити Сонце, закрите Місяцем на 46,2%), уздовж берегів Гренландії й Канади. Місячна півтінь відірветься від земної поверхні в 23:06 за Гринвічем (02:06 четверга за Києвом) у районі Ньюфаундленда.

Свідками часткового затемнення, хоча й не в максимальній фазі, якщо дозволить погода, стануть жителі російських Камчатки й Чукотки, Магаданської області й Приморського краю, Таймиру, а також Аляски й півночі Канади.

В 2011 році “заплановано” чотири сонячних затьмарення, але серед них не буде жодного повного. Перше із чотирьох затемнень відбулося 4 січня. Його було видно в Європі, на Близькому Сході, у Середній Азії й у Північній Африці.

Перше в 2011 році місячне затемнення відбудеться 15 червня. Його можна буде побачити в Індії, на Близькому Сході, в Африці й у південній Європі. Майже відразу слідом за ним, 1 липня, буде наступне часткове сонячне затемнення. Місячна тінь лише злегка (на 0,09%) затінить сонячний диск, причому це буде видно тільки в океані біля берегів Антарктиди, на південь від Південної Африки.

Наступне сонячне затемнення відбудеться 25 листопада. Воно також буде “антарктичним” і цього разу майже повним. Сонце в максимумі затемнення буде закрито Місяцем на 90,4%. Побачити це можна буде тільки в Антарктиді й морях, що оточують південний континент.

Останнім затемненням 2011 року стане повне місячне затемнення 10 грудня, яке можна буде побачити майже в будь-якій точці Євразії й в Австралії, а також на північному заході Північної Америки,  – повідомляють  РИА Новости.

Коментарі вимкнені.