11 тисяч справ проти України знаходяться у Європейському суді з прав людини

У Європейському суді з прав людини на розгляді перебувають близько 11 тисяч справ проти України, це приблизно 7,5% від загальної кількості справ. За кількістю справ Україна посідає четверте місце.

Про це в інтерв’ю виданню День повідомила суддя Європейського суду з прав людини від України Ганна Юдківська.

Водночас, вона наголосила, що ці цифри в будь-якому випадку не показник, не потрібно забувати, що Україна – велика країна, і якщо взяти статистику по кількості населення, то Україна опиниться там приблизно посередині, а лідерами будуть такі країни, як Словенія або Ліхтенштейн. При цьому Юдківська наголосила, що ці цифри знову ж таки не будуть показниками кількості проблем, вони швидше відображають певні традиції правової культури, усвідомлення громадянами своїх прав і можливостей їх відстоювання.

“Але в цифрі 11 тисяч є дві складові, які мене турбують. По-перше, це кількість неприйнятних скарг, що досягає 80%. Причина тут – неправильне розуміння ролі суду, змісту та обсягу прав, гарантованих Конвенцією, а також умов прийнятності скарг. Суд ще досі розглядається багатьма як вища інстанція, спроможна скасувати або змінити рішення національних судів, або навіть як перша інстанція, куди може звернутися кожен, хто вважає свої права порушеними. Переважна більшість скарг подається без кваліфікованої правової допомоги, відповідно вони погано обґрунтовані або неприйнятні через недотримання формальних умов звернення до суду “, – заявив суддя.

Друга серйозна проблема, за словами Юдківської, кількість повторюваних скарг, так званих клонових справ, які відображають наявність структурних проблем.

Як повідомлялося, Парламентська асамблея Ради Європи критикує Україну за те, що рішення Європейського суду з прав людини не виконуються вчасно.

Серед порушень прав людини, які найчастіше зустрічаються в Україні, ПАРЄ зазначила смерті або травми через жорстоке поводження представників правоохоронних органів, незаконні або необґрунтовано тривалі затримки, затримки з розглядом справ у суді та невиконання судових рішень.

Коментарі вимкнені.