Тернополяни стають “товаром” добровільно

Бізнес на торгівлі людьми ще досі є актуальним. Зазвичай, увага при роботі з потерпілими за кордоном приділяється більше жінкам.  Тернопільський міський жіночий клуб «Відродження нації» протидіє трудовій експлуатації, жертвами якої стали чоловіки.

31 жовтня представники клубу обговорювали з журналістами свою роботу над проектом, що передбачає проведення восьми тренінгів у різних районах Тернопільської області. Така діяльність спрямована на працівників державних служб, правоохоронних органів, на районні громадські організації. В рамках проекту стоїть розв’язання декількох завдань: навчитись ідентифікувати «липові» організації, які надають послуги з трудової міграції,  навчитись долати складені стереотипи пов’язані з рабством, закликати почати співпрацювати разом проти цього явища. Цей проект – лише продовження наступного, більш важливого, пов’язаного із соціальною рекламою.

Завербовані реалії

Нажаль в Тернопільській області випадки використання чоловіків зустрічаються досить часто. За чотири роки близько 200 постраждалих звернулись до «Відродження нації», цього року це на 20 % більше, ніж минулого.

Найчастіше наші чоловіки потрапляють на «гачок» у Росії ( 33 %), Туреччині, Польщі, Чехії, і при щасливому поверненні додому, рідко звертаються у правоохоронні органи. Зазвичай діє фактор страху та стереотипів, вони можуть бути морально подавлені, залякані, тому судові тяганини, це найменше, чого їм хочеться. Навіть, якщо звертаються, то довести вину недобросовісних роботодавців важко. По-перше, договори завше складаються на вигоду фірми, іноді навіть досвідчені юристи не помічають незаконності у таких документах. Тому люди підписують собі вирок, обнадіявшись на «золоті гори». Є й випадки, коли організації надають лише довідково-консультаційні послуги за певну оплату. Про це вони вказують в договорі маленьким шрифтом, котрий не завжди помічають ті, хто підписує папери. Такі організації ніяким чином не допоможуть виїхати за кордон. Треба пам’ятати, що фірми-посередники не можуть дати вам роботу по туристичній візі, не мають жодного впливу на рішення посольства, лише допомагають зібрати документи.

Громадська організація «Відродження нації» вже здобула позитивні відгуки, працює з 2008 року.

– Зараз клуб має підтримку від влади, відповідно більше можливостей для людей, – говорить пані Оксана Шлюсар. – Наші послуги є безкоштовними, ми надаємо інформацію щодо шляхів міграції, візових процедур, роз’яснюємо ризики нелегальної міграції, надаємо юридичні консультації та матеріали де висвітлені міграційні питання. Також проводимо інформаційно-просвітницькі семінари із безробітними, що звертаються до служби зайнятості.

«Люди як товар» і найгірше, що ним стають добровільно… В Україні через скрутне економічне становище, жінки готові їхати продавати себе у секс-індустрію, до речі ми стали одною з сировинних баз для роботодавців. І є статистика, що тільки 5 % секс-рабині, решта свідомо погодились працювати. – завершує пані Шлюсар.

Повністю дізнатися, скільки ж українців потрапляють у трудовий шантаж протягом року, складно. Але судячи тільки по національній лінії, яку створила ГО «Відродження нації», прийнято 121 тисячу дзвінків, з них – 5 % потерпілі, через яких можна вийти на злочинців, випадки масові. Тому перш за все, засновники організації подбали про допомогу в реабілітації потерпілим після пережитого, про психологічну, моральну підтримку, подолання депресії і сприяння в працевлаштуванні через центри зайнятості, люди з статусом потерпілого обслуговуються першочергово.

— У складних випадках, якщо це підтверджують спеціальні анкетування, тести і загальний подавлений стан потерпілого, ми можемо надати одноразову допомогу в розмірі п’ятьох зарплат, — стверджує учасниця жіночого клубу Зоряна Філюк. — Деякі люди «обпікшись» думають про реалізацію себе на Україні, якщо є цікаві ідеї, тому ми готові дати кредит без повернення, підтримувати якось ці проекти.

Сьогодні діє приблизно 50 схожих громадських організації з протидії незаконної торгівлі людьми. За даними Міжнародної організації з міграції (МОМ), результативність заходів неурядових організацій з виявлення постраждалих від торгівлі людьми перевищує результативність діяльності правоохоронних органів.

Щоб не потрапити у рабство

Необхідно постійно бути обережними, особливо, коли іде процес збирання документів, перевіряти їх, читати договори, не підписуватись перед незрозумілими пунктами чи взагалі угоди на мові, якою не володієте. Якщо виникають сумніви, то краще скористатися послугами юриста, чи неурядових організації. Взяти номери телефонів Посольства України у тій країні, до якої їдете. Залишити рідним копії паспорту, ще одну взяти з собою. Обов’язково має бути оформлена робоча віза. Старатись ніколи не спішити і не «клювати» на мотивуючі обіцянки, а робити все обдумано.

Для довідки

Також ТМЖК «Відродження нації» має запроваджений короткий номер 527, що є безкоштовним з мобільного.  Є національна лінія з питань міграції та попередження торгівлі людьми 0-800-505-501

Мар’ян Самарський

Коментарі вимкнені.