У Тернополі реалізують проект, який не має аналогів в Україні

Жителям Тернополя міська влада обіцяє цілодобову подачу тепла і гарячої води. Реконструкцію існуючої системи теплопостачання здійснюватимуть завдяки спільному проекту Європейського банку реконструкцій та розвитку і Тернопільської міської ради.

Реалізують проект, який не має аналогів в Україні, вже з наступного року за кошти ЄБРР — 10 мільйонів євро нададуть як кредит, ще 5 мільйонів — грантові кошти. Європейський банк реконструкції та розвитку затвердить кредит лише після остаточного узгодження техніко-економічних обгрунтувань між містом і банком. Ймовірно, станеться це не раніше грудня-січня.

Керівник групи експертів ЄБРР Жан Люк Боже запевнив міську владу і КП «Тернопільміськтеплокомуненерго», що умови кредиту цілком доступні. «Кредит у розмірі 10 мільйонів євро буде надано на 10 років під 5—6 відсотків річних. Це — ставка, за якою ЄБРР працює з іншими українськими містами. Перші три роки позичальник буде сплачувати лише відсотки, а в наступні сім років — суму боргу, тобто суму кредиту», — каже він.

Укладатиметься кредитна угода без застави, під гарантію міста. Як тільки кошти надійдуть, першим кроком для втілення проекту в життя буде встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) у житлових будинках «Сонячного» і «Східного» масивів. У середньому один такий пункт розрахований на сто квартир. Проте технічні експерти запевняють, що це дозволить цілодобово забезпечувати гарячою водою усе місто.

Не встановлюватимуть ІТП у тих будинках, де рівень відключення від централізованого теплопостачання становить понад 60 відсотків. Загалом у Тернополі планується встановити від 140 до 210 таких пунктів. Їх функціонування забезпечуватимуть надсучасні котли, що працюватимуть на відходах деревини. На придбання обладнання буде використано 65—70 відсотків усіх коштів, запланованих на реконструкцію системи теплопостачання. Згідно з підрахунками цей захід забезпечить економію витрат виробникові і постачальнику тепла — КП «Тернопіль-міськтеплокомуненерго» — не менше 60 тисяч євро на рік.

Однак для того, щоб проект почав працювати, місту необхідно виконати першочергові умови. Зокрема, укласти угоду про надання послуг теплопостачання між містом і теплопостачальною компанією. Встановити відповідні тарифи, які будуть покривати витрати. Окрім того, експерти рекомендують повністю зупинити процес переходу на індивідуальне опалення, новобудови підключати до центра-лізованого, а тих, хто свого часу обрав індивідуальне, агітувати повернутися назад до центра-лізованого. До слова, за станом на нині в Тернополі 35 відсотків житлового фонду користується індивідуальним опаленням.

Міський голова Сергій Надал запевняє, що місто впорається із цими завданнями. «Сьогодні є діюче законодавство, яке чітко говорить про можливість встановлення індивідуального опалення винятково тоді, коли 100 відсотків мешканців будинку хочуть перейти на нього. Таких випадків у нас немає вже де-кілька років. Тому це питання знімається само собою, — каже Сергій Надал. — У новобудовах, якщо не буде схеми теплопостачання, цього теж ніхто робити не буде. Щодо тарифів, то сьогодні є вимога міжнародних інвесторів і МВФ, що ціна на газ для населення має бути збільшена до ціни для решти споживачів. І це поки що тільки питання часу. Тому встановлювати індивідуальні котли буде не вигідно».

Завершити реконструкцію системи теплопостачання міста планують за 2,5—3 роки. Фінансові експерти запевняють, що кредит від Європейського банку реконструкцій та розвитку не потягне за собою збільшення тарифів на тепло. «Що ж стосується тарифів, то виплати за кредитом становитимуть приблизно 8 відсотків від витрат компанії. А економія газу буде 13 відсотків. Яким остаточно буде тариф, зараз сказати ніхто не може, бо це залежатиме від того, якою буде ціна на газ. Відпо-відно, чим вищою буде ціна на газ, тим більшою буде економія від програми пріоритетного інвестування», — стверджує фінансовий експерт Ігор Князєв.

Проект реконструкції системи теплопостачання у Тернополі ще має пройти процедуру громадського обговорення із врахуванням усіх пропозицій зацікавлених сторін.

Софія ЛІНЧЕВСЬКА, «Вільне життя плюс»

-1 thoughts on “У Тернополі реалізують проект, який не має аналогів в Україні

  • 11:43 | 7.12.2011 о 11:43
    Permalink

    нарешті вода гаряча буде цілодобово!

Коментарі вимкнені.