Українському радіо люди Януковича закривають рота

Через це наша діаспора за кордоном змушена слухати «українські» новини від російських і румунських дикторів.

Наступ влади на українське слово триває. До нього долучився генеральний директор Національної радіокомпанії, прес-секретар Віктора Януковича у часи його першого прем’єрства Тарас Аврахов. Він одноосібно, навіть не поставивши до відома голову Держкомтелерадіо Юрія Плаксюка, припинив мовлення української редакції Всесвітньої служби радіомовлення, яке популяризувало Україну у світі. Задля «оптимізації». Тепер мільйони українців за кордоном, які настроювали свої приймачі на рідну хвилю, опинилися у радіоізоляції. Про цю неймовірну подію розмовляємо з головним редактором української редакції ВСР Миколою Мариненком.

– Миколо Григоровичу, пан Аврахов заявляв, що нічого страшного не сталося. Мовляв, зарубіжний слухач не буде обділений. А звільнений персонал отримав пропозиції про нову роботу…

– Справді, пан Аврахов сказав, що українці за кордоном не потерпатимуть від браку радіоінформації. Бо для них начебто включать канали внутрішнього мовлення. Але ж на цих каналах присутні приватні радіостанції, там транслюють комерційну рекламу, що неприпустимо для міжнародного мовлення. До того ж внутрішні програми мають інше спрямування. Там транслюється сесія Верховної Ради, повідомляється про дріб’язкові події, які не цікаві закордонному слухачеві. Наша редакція готує для діаспори спеціальні програми, які мають великий попит. Ми давали щодня дев’ять 10-хвилинних випусків новин. До того ж у внутрішніх програмах звучить чимало російської мови, діаспора сприймає це своєрідно. Пан Аврахов договорився до того, що аналогове мовлення назвав… анахронізмом. Виходить, що «Бі-бі-сі», «Радио России» теж є «анахронічними»?

Додам, що у середу, коли припинили наше мовлення, ми не мали жодного розпорядження щодо цього. Навіть усного.

А щодо нового нашого працевлаштування. Станом на четвер всім без винятку творчим працівникам редакції, людям з іменами, званнями, досвідом офіційно запропоновано одну технічну посаду – звукооператора.

– Чи відбуваються подібні «оптимізації» у ваших російських колег, які мовлять на закордон?

– Навпаки. Більше того, нещодавно «Голос России» розпочав мовлення українською мовою. Так само Румунія, Польща мають українські редакції. Наші закордонні слухачі дзвонять і кажуть: коли вас вимкнули з ефіру, ми змушені слухати (тільки уявіть собі!)… Румунію. Але ж, мовлячи українською мовою, румунська державна радіостанція обстоює національні інтереси Румунії!

– Як ви опиратиметеся усуненню з ефіру?

– Колектив нашої редакції написав звернення до секретаря Ради національної безпеки і оборони України Раїси Богатирьової. Поки що відповіді не маємо. На наше прохання один з народних депутатів звернувся до прем’єр-міністра Миколи Азарова з вимогою втрутитися у ситуацію. Офіційної реакції центральної влади теж не було.

На фото: Генеральний директор Національної радіокомпанії Тарас Аврахов перекреслив надії закордонних українців чути рідне радіо…

Іван ФАРІОН, Високий Замок

-1 thoughts on “Українському радіо люди Януковича закривають рота

  • 22:26 | 29.05.2011 о 22:26
    Permalink

    ублюдок и все……….

  • 22:31 | 29.05.2011 о 22:31
    Permalink

    Бандюки по другому не могут.Вся беда в том что к власти пришли те, кому Украина чужда и нужна она им только для наживы, а хатынки ихние далеко за пределами нашего государства.

Коментарі вимкнені.