Завдання для України – не розвалитися на дві частини, – російський дисидент

До сусідства з Росією Україні можна ставитися спокійніше, ніж раніше. Втрутитися у ваші справи фізично вона вже не зможе. Росія слабшатиме, – повідомляє ЗІК.

Про це в інтерв’ю «Українському тижню» заявив один із засновників дисидентського руху в СРСР Владімір Буковскій, який на сьогодні є ідеологом Партії незалежності Об’єднаного Королівства (UKIP).

«Звичайно, РФ використовуватиме політичні можливості всередині України, як вона це робить і тепер. Підтримуватиме ближчі їй політичні сили, заохочуватиме їх, допомагатиме, одне слово, гратиметься з ними. Але втрутитися у ваші справи фізично вона вже не зможе. Росія слабшатиме», – сказав він.

На його думку, в Україні є своя дуже специфічна проблема: «Це у Росії тенденція до розколу на безліч шматочків. А у вас абсолютно чітка тенденція до розколу на дві частини. І це дуже небезпечно. Бо трапитися може коли завгодно і, ймовірно, буде пов’язано з насильством за сценарієм громадянської війни. Тому основний клопіт українських політиків – як уникнути конфлікту, яких домовленостей досягати, які програми схвалювати, щоб уникнути такого сценарію. У вас це завдання номер один. А зовсім не Росія. Вона посилює цю проблему, тому що втручається в неї, грає на ній, і це робить її ще гострішою».

За словами Буковського, Україні симпатизують регіони, які самі подумують про те, як би їм домогтися більшої автономії і взагалі незалежності, та які були прихильними і до Прибалтики, коли вона 1991 року відокремлювалася, і до України.

«Ваші приклади засвідчують, що і вони в Росії можуть зробити те саме. Загалом у Росії цей великодержавний елемент не такий уже й великий, зате дуже галасливий, настирливий. І оскільки влада його заохочує, він набув неабиякої візуальності. А якщо спробувати визначити його статистично, то з’ясується, що це невелика маргінальна частина населення, ніби заражена вірусом, яка нічого хорошого в житті не зробила і незалежність якій не потрібна.

Коментарі вимкнені.