Неймовірні пейзажі, портрети й інше малює на пряниках талановита тернополянка Олеся Залипська

Споглядати на імбирно-медові пряники жительки Тернополя Олесі Залипської – те саме, що дивитися на картини-шедеври.

Вже чотири місяці дівчина випікає смаколики, які перетворює в неповторні краєвиди, мультяшних персонажів, закохані пари, принадних тварин та іншу красу.

— В листопаді минулоріч вперше спробувала спекти пряники. Стало цікаво, чи добрим на смак у мене вийде домашнє печиво. Почала випікати смаколики на основі меду та імбиру, адже чимало чула, що така випічка тривалий час не псується та довго зберігає приємний смак. Навіть дізналася, що давніше люди могли випікати пряники одного року, а їсти їх наступного. Також читала перекази, що у багатих родинах був цікавий звичай – коли народжувалася дівчинка, збиралися господині, бабки-повитухи і пекли пряники. Над тістом проводили спеціальний обряд. Коли медяники випікали, їх складали у спеціальні дерев’яні скрині і не відкривали їх доти, поки дівчина не виходила заміж. На весіллі, коли церемонія добігала кінця, скриню відкривали і пряники роздавали гостям. А випічка могла зберігатися у скрині роками і не втрачала смакоти, — розповіла дівчина.

Умілиця зазначила, що всю роботу над пряниками – починаючи від випікання і закінчуючи оздобленням, робить самостійно. А для того, аби малюнки на випічці виглядали неповторно, дівчині довелося трішки повчитися.

— Аби знайти свій смак пряників, я випробувала не один рецепт. Перша випічка була не дуже вдалою, та згодом з-під духовки виходили такі, як треба смаколики. Також як на українськомовних, так і на закордонних сайтах вишукувала вдалу техніку малювання візерунків на глазурі. Через певний час набила руку на малюванні пряничків. До того ж освоїла власний спосіб нанесення рисунків. Для розфарбовування беру глазур, білок з курячого яйця і пудру, які збиваю до густої консистенції. Тоді можна додавати до суміші потрібні за кольором барвники, накидати масу в кондитерський мішок і малювати по прянику. Оформлення випічки у мене виходило вдало, тож я задумалася над тим, щоби почати її продавати. Пряники взяли на продаж місцеві крамниці. Окрім того цієї зими орендувала локацію в «Зимовому файному містечку», де виставляла на продаж свої вироби. Купити мої смаколики зараз можна у тернопільській пекарні “Перша пекарня твого міста”, — поділилася умілиця.

Дівчина зазначила, що до Дня святого Валентина навіть проводила майстер-клас для школярів, під час якого навчала діток правильно наносити на пряники глазур та виводити малюнки, – пишуть Тернополяни.

viber_image_2019-02-21__17.41.53.jpg

viber_image_2019-02-21__17.43.07.jpg

viber_image_2019-02-21__17.39.41.jpg

viber_image_2019-02-21__17.45.34.jpg

viber_image_2019-02-21__17.45.01.jpg

viber_image_2019-02-21__17.43.02.jpg

viber_image_2019-02-21__17.44.11.jpg

viber_image_2019-02-21__17.44.09.jpg

viber_image_2019-02-21__17.39.45.jpg

Коментарі вимкнені.